StoryEditorOCM
BaštinaDrinovci

Festival ojkalice: "...Kaži mala il oćeš il nećeš, da baraba ne dolazi džaba...  "Ljubio sam i cure i žene, neću lagat i one su mene..." i još brojne napjeve zaojkali su kršni momci u srcu Miljevaca

Piše Katarina Rudan
12. kolovoza 2018. - 14:38


Miljevčani i njihovi gosti, u subotu 11.kolovoza, opet su "zaojkali" nasred Miljevaca, na već tradicionalnom "Festivalu ojkavice" koji je održan u Drinovcima, u dvorištu osnovne škole.

Bio je to sedmi festival najstarijeg načina pjevanja na tim prostorima, a u prošlosti se ojkalo se u svim prigodama: na raznim svečanostima, gozbama, crkvenim blagdanima, u gaju, u polju...

Ojkanje je bio ritual i način života. Stoga je prepoznato od svjetske organizacije UNESCO i 2010. godine upisano na listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine.



Festival nema natjecateljski već revijalni karakter i cilj je otrgnuti od zaborava taj način pjevanja. A pjevati se može svašta, samo da ne vrijeđa druge po bilo kojoj osnovi, pa su dozvoljeni i dvosmisleni napjevi.
Uostalom, drže se one: "Štoj u pismi to se pivat mora, koga vrijeđa nek okrene leđa". Pa evo nekoliko napjeva koje smo u subotu čuli:

"Ljubio sam i cure i žene, neću lagat i one su mene"
"Kaži mala il oćeš il nećeš, da baraba ne dolazi đaba"
"Mala moja bi li dala stoju, da poorem podvornicu tvoju"
"Mala moja veži svoju koku, pivac mi je od noćas u šoku"...

Pjevanje ojkalice, ojkavice ili treskavice, kako isti način pjevanja nazivaju u Dalmatinskoj zagori, nesebično je pljeskom podržavala publika. Svoje sposobnosti i mogućnosti pjevanja predstavilo je osam ekipa. Uz domaćine, KUU Miljevci, nastupile su pjevačke skupine iz KUD-a "Branimir 888" iz Muća, KUD-a "Dinara" Kijevo, muška pjevačka skupina "Župa Kljaci", KUD-a "Promina" iz Oklaja, KUD-a "Srce Zagore" iz Kaštela, pjevači KUU-e "Naši korijeni" iz Kljaka te KUD-a "Milan Begović" iz Vrlike.




- Večeras je pobjednik ojkavica i tako je na svakom našem festivalu. Ideja o organiziranju festivala potekla je od Miljevačkog sabora, naše krovne organizacije koja objedinjava kulturni, društveni i športski život Miljevaca.

Naša želja i cilj je očuvati način pjevanja koji seže još u predslavensko doba i duboko je ukorijenjen u našoj Zagori. Ojkanjem se kod nas kripilo dušu i tilo nakon teškog rada u polju i vinogradu, proslavljali vjerski blagdani, izražavala radost i tuga.
Ojkanjem se obilježavala svaka prigoda, šalilo se i podbadalo, nasmijavalo i ukazivalo na nove društvene trendove. Sa željom da ojkavicu otrgnemo zaboravu organiziramo ovaj festival, rekao nam je predsjednik KUU "Miljevci" Drago Bačić.

Organizator "Festivala ojkalice" je Miljevački sabor, dok su suorganizatori Župa imena Isusova Drinovci, KUU "Miljevci" , Športsko rekreativno društvo "Miljevci" a pokrovitelji su UNESCO i Grad Drniš.













 

25. travanj 2024 07:26