StoryEditorOCM
BaštinaPasionska baština

Naši u Zagrebu: Glagoljaški korizmeni i uskrsnji napjevi crkvenih zborova Vodica i Prvić Luke

Piše Ante Talijaš
8. ožujka 2018. - 14:40

U dvorani Matice Hrvatske na Strossmayerovom trgu u Zagrebu, u subotu (10. ožujka) s početkom u 17 sati održat će se kulturna večer pasionske baštine 'Glagoljaško pjevanje u Vodicama i Prviću. Riječ je o manifestaciji pučkog crkvenog pjevanja, na kojoj će se Zagrepčanima s drevnim korizmenim i uskrsnjim napjevima Velikog tjedna predstaviti Crkveni zbor Župe Našašća Svetog Križa Vodice i Mali zbor crkvenih i dalmatinskih pjesama iz Prvić Luke, uz sudjelovanje 'Vodičkih žudija'.

U sklopu ove manifestacije, u prostorijama Matice Hrvatske bit će postavljena i izložba 16 fotografija 'Vodičkih žudija' akademskog snimatelja i fotografa Šime Strikomana, na kojima su vodički Čuvari Kristova groba snimljeni u Vodicama te za gostovanja u Korčuli i Dubrovniku. U sklopu izložbe bit će prikazan i Strikomanov video-zapis o procesiji Velikog petka ulicama Vodica.

Uz Maticu Hrvatsku, ovu manifestaciju u Zagrebu, organiziraju Grad Vodice, vodička Župa Našašća Svetog Križa i Zavičajna udruga vodičkog kraja u Zagrebu.

-Pasionska baština je sudioništvo u umjetničkom izražavanju o oživljavanju duhovne i kulturne baštine, o sjećanju na tradicionalne vrijednosti. Bogatstvo je toga što se njeguje kroz stoljeća, a vodička Župa Našašća Svetoga Križa korijene vuče iz 15. stoljeća. Pučko crkveno pjevanje, koje popularno nazivamo glagoljaškim, zadržalo se u našim crkvama sve do kraja 19. stoljeća.

Ono redovito ima lokalni pečat čiji napjevi odražavaju utjecaj gregorijanskih korala i svjetovne tradicijske glazbe. U vrijeme Korizme pjevaju se psalmi, korizmene poslanice, a u Vodicama pjevanje Muke Isusove na Veliki petak redovito je uz solističke dionice. Mnogi su starinski korizmeni i velikotjedni napjevi odlikuju arhaičnom melodikom čime svaka župa doprinosi bogatstvu baštine. Veliki tjedan obiluje liturgijskim i paraliturgijskim pobožnostima na koje su uključeni i Žudije. Ova lokalna tradicija u Vodicama pojačava slikovitost liturgije – kazala nam je profesorica umjetnosti i povjesti Tončica Cukrov, inače, predsjednica Zavičajnog kluba vodičkog kraja u Zagrebu, inicijatorica i organizatorica manifestacije 'Glagoljaškog pjevanja' .

U programu ove manifestacije u Zagrebu sudjelovat će pročelnica Odjela za hrvatsko glagoljaštvo Matice Hrvatske, Kristina Repar iz Društva prijatelja glagoljice i Dragan Nimac, poznavatelj Pjevane baštine župe Vodice u kontekstu glagoljaškog pjevanja
 

22. travanj 2024 19:02