StoryEditorOCM
BaštinaTišnjansko ćakulanje

Za primjer uzeli životni put Vjekoslava Kaleba; dokumentarnim filmom ovjekovječit će tišnjansku baštinu

Piše Šibenski.hr
21. veljače 2018. - 15:28

Danas je u Narodnoj knjižnici i čitaonici Tisno održana konferencija za medije povodom predstavljanja projekta Tišnjansko ćakulanje. Narodna knjižnica i čitaonica Tisno u suradnji s učenicima Osnovne škole Vjekoslava Kaleba u Tisnom i Opće gimnazije u Šibeniku obilježava godišnjicu smrti Vjekoslava Kaleba.

Budući da je ova godina u znaku obilježavanja europske kulturne baštine, ideja je spojiti Dan materinskog jezika 21. veljače, Mjesec hrvatskoga jezika koji traje do 17. ožujka i godišnjicu smrti Vjekoslava Kaleba 13. travnja.

- Ciljevi programa Europske godine kulturne baštine su poticanje građana na istraživanje bogate i raznovrsne kulturne baštine Europe, proslava, razumijevanje i očuvanje jedinstvene vrijednosti te poticanje na promišljanje o mjestu koje kulturna baština zauzima u našim životima. Upravo zbog toga odlučili smo angažirati mlađe naraštaje te u najranijoj dobi otkriti blaga Europe. Životni put Vjekoslava Kaleba nam se činio kao idealni primjer očuvanja baštine na području Općine Tisno. Projekt je zamišljen kao niz razgovora sa starijim sumještanima Općine Tisno vezanim uz očuvanje jezične starine, izumrlih običaja i nasljedstva baštinjenog od Vjekoslava Kaleba. Troje mladih ljudi, učenici osnovnih i srednjih škola, razgovore će provoditi s osobama za koje smatramo da su vrelo informacija upravo o tim temama- kazala je Silvija Ćurić, ravnateljica tišnjanske knjižnice.

Budući da kulturnu baštinu ne čine samo književnost, umjetnost i umjetnički predmeti, nego i tradicijska znanja i umijeća, zanati, usmena književnost, kulinarstvo, posebna će se pažnja posvetiti i tom segmentu tišnjanskoga života.

Razgovori će se provoditi u domovima kazivača, a sve će dokumentirati novinarka Rudinapressa Sanja Henjak. Prije samih intervjua, ispitivače će pripremati nastavnica Osnovne škole Vjekoslava Kaleba Jaka Jakovčev te knjižničarke Mirela Klarin-Petrina i Iva Crvelin, dok je voditeljica projekta ravnateljica knjižnice Silvija Ćurić. Prikupljeni materijal naknadno će se montirati u kratki dokumentarni film.

Učenica šibenske gimnazije Bernarda Klarin vodit će ovaj projekt, dok će učenici tišnjanske osnovne škole Lorenco Baica i Viktor Hodak provesti terenski dio posla i aktivno sudjelovati u razgovorima s lokalnim kazivačima.

Dokumentarni film kao medij kojim će se ovjekovječiti baština činio nam se prikladnim upravo zbog digitalizacijskih trendova i razvoja tehnologije koje mijenja način na koji pristupamo baštini. Projekt se planira proširiti i na ostala mjesta Općine.

24. travanj 2024 20:57