BESPARICa DONJa Šibenik nema 800 tisuća kuna! Uređenje memorijalne sobe posvećene Ivi Brešanu, jednom od najvećih hrvatskih dramatičara, prozaika, scenarista, koji je preminuo lani u siječnju, do daljnjega je na čekanju

BESPARICa DONJa

Uređenje memorijalne sobe posvećene Ivi Brešanu, jednom od najvećih hrvatskih dramatičara, prozaika, scenarista, koji je preminuo lani u siječnju, u 81. godini, do daljnjega je na čekanju!

Nositelj tog projekta je Hrvatsko narodno kazalište u kojem je Brešan godinama radio kao umjetnički voditelj i tu dočekao mirovinu. Očekivalo se da početkom ove godine počnu radovi u prizemlju kazališne upravne zgrade, gdje je nekada bila kazališna kavana, a koje se trebalo pretvoriti u polivalentni prostor u kojem bi bila smještena Brešanova knjižnica, koju je njegov sin Vinko, nakon književnikove smrti, donirao gradu Šibeniku, kao i piščevi rukopisi, fotografije, plakete i plakati predstava izvođenih u Hrvatskoj i diljem Europe te neki osobni predmeti.

Otvorenje spomen-sobe, koja je zamišljena kao živo i pulsirajuće mjesto, opremljeno i multimedijom, a spominjao se i Brešanov hologram, gdje bi se održavali književni susreti i događaji, u šibenskom su teatru priželjkivali i najavljivali u svibnju, kada bi u trebala biti održana i književno-kazališna manifestacija "Brešanovi dani", a najkasnije do početka ljeta. Sada je, međutim, jasno kako se to zbog financijskih razloga, kako tvrdi ravnateljica HNK Maja Trlaja, neće dogoditi u najavljenim rokovima.

Prema Trlajinim riječima, vrijednost investicije iznosi čak 800.000 kuna. Dodaje kako je potrebna dokumentacija prikupljena te izrađeno idejno rješenje, a financijska pomoć zatražena je od Ministarstva kulture.

– Taj smo projekt prijavili još u rujnu prošle godine na natječaj za javne potrebe u kulturi Ministarstva kulture. No, još nemamo odgovor je li on prihvaćen ili odbijen. Svakako, nećemo odustati od toga, pa makar počeli s prvom fazom radova, ali kada će projekt biti realiziran, sve ovisi o financijama – kazala je Trlaja, te ističe kako je u gradskom proračunu Brešanova spomen-soba uvrštena kao kapitalna investicija šibenskog teatra.

– Svakako ćemo potražiti neke vanjske izvore financiranja da sve ne padne na Grad. Aplicirali smo i na neke druge potpore, a otvorit će se i neki fondovi u turizmu gdje bismo se također mogli prijaviti – rekla je Trlaja, koja smatra kako je riječ o novom kulturnom sadržaju koji bi mogao postati atraktivan ne samo Šibenčanima nego i turistima te gostima i sudionicima Međunarodnog dječjeg festivala, u kojem je Brešan također niz godina radio.

I dok u HNK-u još očekuju odgovor vezan uz financiranje memorijalne sobe, iz resornog ministarstva već je stigla odbijenica za "Brešanove dane"! Za tu će manifestaciju, naime, Ministarstvo kulture izdvojiti nula kuna! To neće dovesti u pitanje održavanje manifestacije koja se poklapa s piščevim rođendanom, 27. svibnja, ali će program ipak biti sužen.

– "Brešanovi dani" održat će se krajem svibnja i trajat će tri dana. Osim stručnog skupa na kojem će sudjelovati šestero predavača, bit će premijerno izvedena i predstava našeg teatra "Kako je počeo rat na mom otoku", u režiji Dražena Ferenčine, a u goste smo pozvali i Dramsku amatersku družina iz Vodica koja je na scenu postavila Brešanova "Mastodonta". Prvotno smo planirali pozvati i neka inozemna kazališta s Brešanovim predstavama, ali kako je Ministarstvo kulture odbilo taj naš projekt, za koji smo tražili 170.000 kuna, to je sada otpalo. Troškove manifestacije sveli smo na 80.000 kuna i mislimo kako uz pomoć Grada Šibenika kazalište to može podnijeti – zaključila je Trlaja.

Naslovnica Baština