StoryEditorOCM
BaštinaOBNOVILI SIMBOL MJESTA

Pod budnim okom starih meštara suhogradnje s murterskog područja: S Pudarice se opet vide polja Jezerana

23. siječnja 2018. - 18:35

Pudarica, stožasta kamena suhozidna građevina ponad Uvale sv. Nikole i plodnog Jezerskog polja, konačno je poprimila izgled kakav je imala prije više desetljeća, možda i stoljeća. Volonterskim radom članova Udruge "Južnje strane Jezera", ali i njihovih prijatelja iz drugih mjesta na otoku Murteru, kao i zaljubljenika u suhozidnu baštinu, taj kameni simbol Jezera, mjesta u sastavu općine Tisno, spašen je od propadanja. U nepunih godinu dana organizirano je 10-ak radnih akcija u kojima se, pod budnim okom starih meštara suhogradnje s murterskog područja, Pudarica nadograđivala kamenjem koje se godinama odronjavalo s njezinih osam "serpentina". Nakon svakog odlaska volontera bivala je sve impozantnija i viša, da bi napokon zablistala nekadašnjim sjajem.

Jezerani ne kriju ponos svojom Pudaricom, koja je pronašla mjesto na razglednicama, štambiljima lokalnih udruga i institucija, ali i na fotografijama nebrojenih turista ili gostiju koji su prošli tim krajem. Odronila se Pudarica i pod njihovim nogama jer gotovo da i nema putnika namjernika koji se zadržao dulje od dana u tom kraju a da se nije popeo na suhozidni vidikovac s kojeg puca prekrasan pogled na Kornate i pučinu, ali i na sva murterska mjesta. Upravo zahvaljujući takvom položaju, Pudarici se, u ovisnosti o povijesnom izvoru, pripisuje različita uloga. Za jedne je povjesničare ili arheologe ona imala prvorazredno obrambeno značenje u slučaju neprijateljskog napada s mora. Vatra koja bi se na njoj zapalila mještane je lako mogla upozoriti da im se sprema opasnost. Ostavilo bi im se dovoljno vremena za sklanjanje na sigurno. Pobornici takve teorije pisani trag nalaze u knjizi don Krste Stošića "Sela šibenskog kotara". Drugi drže da je Pudarica u davna vremena služila kao svojevrsni svjetionik moreplovcima. Njezina je ulaga, makar unatrag tri stoljeća, posve drukčija. S nje su, naime, pudari, odnosno poljari jezerskog kraja, motrili svoja plodna polja. Otud vjerojatno potječe i naziv.

Tišnjanski načelnik Ivan Klarin nalazi samo riječi hvale za besprijekornu organizaciju radnih akcija i brojne volontere koji su preko svojih ruku prenijeli kubike i kubike kamena kako bi građevina dobila prvotnu formu koja se pod zubom vremena gotovo izgubila. Pudarica sa svojih osam "katova" sada je visoka između 7,5 i 8 metara, za koliko se procjenjuje da je i prvotno imala. Kamenih skala koje su nadozidane na Pudaricu nije bilo, ali to je, naglašava načelnik, ciljano napravljeno kako bi se olakšalo uspinjanje jer nema sumnje da će turistima, u novom izdanju, biti još atraktivnija.

– Zahvaljujem svim sudionicima ove koordinirane akcije spašavanja prvorazrednog spomenika naše suhozidne baštine, kako Jezeranima, tako i žiteljima otoka Murtera, ali i drugim prijateljima i zaljubljenicima u Jezera, što su pronašli želje, volje, snage i vremena da se posvete otimanju Pudarice od propadanja. Uskoro ćemo u neposrednoj blizini postaviti informativnu ploču koja će buduće posjetitelje upoznati s njezinom poviješću, a Općina Tisno će preuzeti trajnu brigu o održavanju našega kamenog bisera – najavio je Klarin.

27. travanj 2024 05:30