StoryEditorOCM
BaštinaDrvena brodogradnja

Ne propustite putovanje dugo tri stoljeća na koje vas vodi jedinstveni betinski muzej

Piše Šibenski.hr
15. prosinca 2017. - 18:21

Muzej betinske drvene brodogradnje od otvorenja u kolovozu 2015. oduševljava posjetitelje. Ove, 2017. godine posjetilo ga je oko 6000 posjetitelja, održane su brojne radionice za djecu i odrasle, izložbe i predavanja te je muzej, smješten u srcu zaštićene betinske povijesne jezgre, postao nezaobilazna točka prilikom posjeta otoku Murteru.

- Muzej vas vodi na putovanje staro tri stoljeća – u sredinu 18. stoljeća kad počinje priča o drvenoj brodogradnji u Betini. Stalni postav podijeljen je u dva dijela: etnografski i brodograditeljski, kako bi što vjernije ispričao priču o povijesti mjesta i razvoju drvene brodogradnje. Nadopunjen je multimedijalnim aplikacijama koje računalnim animacijama prikazuju gradnju betinske gajete, tradicionalno betinsko vjenčanje, a posjetiteljima se na 3D igri „Betinski brodograditelj“ nudi i slaganje dijelova drvenog broda - ističe ravnateljica Kate Šikić Čubrić koja s voditeljicom marketinga Mirelom Bilić čini složni dvojac koji kormilari betinskim muzejom.

- U protekloj godini ostvarili smo značajan broj grupnih posjeta zahvaljujući uspješnoj suradnji s turističkim agencijama. Ugostili smo dječje vrtiće, školske ekskurzije, razne strukovne udruge, umirovljenike… Osim razgledavanja muzeja uz stručno vodstvo, a i betinske povijesne jezgre, posjetiteljima nudimo plovidbu gajetama i leutima na „latinsko idro“. Naši sumještani, kao volonteri, rado nam priskoče u pomoć kad god treba i sretni smo zbog toga jer to je dokaz stopljenosti muzeja sa svojom sredinom - dodaje Bilić.

U betinskom muzeju dobro znaju kako svaki drveni brod ima svoju priču, pa stoga stalno potiču vlasnike na obnovu i održavanje drvenih brodova. Tako je i gajeta Cicibela, koja je svojevrsni zaštitni znak muzeja, prije godinu dana postala zaštićeno kulturno dobro Hrvatske. U novu godinu, pak, muzej ulazi s velikim planovima.

- Priželjkujemo i službeno otvorenje našeg „Muzeja izvan zidova“ na koji smo već sad ponosni. Naime, Betina je mjesto s najvećim brojem očuvanih drvenih brodova na našoj obali i po tome je prepoznatljiva. Mislimo i da muzej treba biti vidljiv, živ i dinamičan. Betina svoj „Muzej izvan zidova“ ima zato što mještani svoje brodove održavaju na tradicijski način, koriste ih za svoje potrebe i pravi su muzejski eksponat. Trebalo je samo ispričati njihovu priču. „Muzej izvan zidova“ jedinstven je u Hrvatskoj. Primjere takvih muzeja s brodovima - eksponatima možemo naći u Italiji, Nizozemskoj i Njemačkoj - istaknula je Šikić Čubrić.

Dodaje, kako je muzej u svojoj kratkoj povijesti već osvojio neke vrijedne nagrade i priznanja. Među ostalim član je Upravnog odbora Foruma muzeja Mediterana čime se našao u društvu s velikim pomorskim muzejima. Također, Europska muzejska akademija uvrstila ih je među 10 najboljih muzeja u 2017. godini.

Nadalje, drveni suveniri iz muzejske suvenirnice dobili su oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda, a njihova maketa betinske gajete proglašena je suvenirom 2017. u Šibensko - kninskoj županiji dok se na stranicama njihova web-shopa mogu pronaći suveniri lokalnih obrtnika, u pravilu ručno rađeni i u malim serijama.

19. travanj 2024 07:47