StoryEditorOCM
Baštinau rodnom gradu

Info-ploča o Skradinjaninu Rustem-paši Opukoviću, velikom veziru i najbližem savjetniku sultana Sulejmana I. Veličanstvenog

Piše SD
7. studenog 2017. - 13:50

U prisutnosti gradonačelnika Skradina Antonija Brajkovića, ravnatelja Muzeja grada Šibenika Željka Krnčevića i Oğuza Aydemira, turskog poduzetnika i filantropa, u Skradinu je postavljena info-ploča o Rustem-paši Opukoviću.

Rustem-paša Opuković rodio se 1500. godine u Skradinu. Bio je veliki vezir i najbliži savjetnik sultana Sulejmana I. Veličanstvenog. Još kao dijete Rustem je odveden u Istanbul, gdje je gradio uspješnu vojnu i birokratsku karijeru i stekao titulu velikog vezira. Godine 1539. oženio se sultanovom kćeri Mihrimah. Umro je 1561. godine u Istanbulu, gdje se danas nalazi i Rustem-pašina džamija.



– Tragovi osmanske baštine čine korpus bogate i slojevite baštine hrvatskog naroda. Njihovo otkrivanje služi jačanju kulturnih veza Hrvatske i Turske, ali i kulturnom i ekonomskom razvoju lokalnih zajednica diljem Hrvatske – izjavio je Oğuz Aydemir, koji je krajem 2015. godine, zajedno s hrvatskim povjesničarom i turkologom Anđelkom Vlašićem, priredio luksuzno opremljenu monografiju "Tragovi osmanske kulture u Hrvatskoj".
 

22. travanj 2024 07:20