StoryEditorOCM
BaštinaFestival ojkavice u Drinovcima

"Dobio sam proširenje vena motajuć se oko tuđi žena " zaojkali momci usred Miljevaca (FOTO)

Piše Katarina Rudan
13. kolovoza 2017. - 18:58


U subotu je u srcu Miljevaca, u školskom dvorištu u Drinovcima, održan tradicionalni "Festival ojkavice". Bio je to šesti festival najstarijeg načina pjevanja na tim prostorima, a ojkalo se – podsjetio je pjesnik i voditelj programa Frane Bilić – u svim prigodama: na raznim svečanostima, gozbama, crkvenim blagdanima, u gaju, u polju...Ojkanje je bio ritual i način života.

Stoga je prepoznato od svjetske organizacije UNESCO i 2010. godine upisano na listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine. Svoje sposobnosti i mogućnosti pjevanja predstavilo je osam ekipa: KUD "Branimir 888" iz Muća, KUD "Dinara" iz Kijeva, KUD "Promina" iz Oklaja, KUD "Srce Zagore" iz Kaštela, KUD "Andrija Matijaš-Pauk" iz Marine, Muška pjevačka skupina "Župa Kjaci" te KUD "Naši korijeni" iz Kljaka i domaćini – KUU "Miljevci" iz Miljevaca.



A pjevati se može svašta, samo da ne vrijeđa druge po bilo kojoj osjetljivoj osnovi, pa su dozvoljeni i "šporki" napjevi. Njih, doduše, nije bilo ali zato je bilo pošalica, domoljubnih i zavičajnih ojkavica, te onih životnih.

- "Dobio sam proširenje vena motajuć se oko tuđi žena", jedna je od njih što su ju zaojkali momci iz Kaštela.

- "Zapivat će iz Razvođa Pešo, volim janje pečeno i lešo", zapjevali su Prominci.



Svakako, publika je uživala i odobravala svaku otpjevanu riječ. Dobrih i najboljih "ojkača" nije bilo, jer je festival revijalnog karaktera, ojkavici u čast.



- Večeras je pobjednik ojkavica i tako je na svakom našem festivalu. Ideja o organiziranju festivala potekla je od Miljevačkog sabora, naše krovne organizacije koja objedinjava kulturni, društveni i športski život Miljevaca. Naša želja i cilj je bio očuvati način pjevanja koji seže još u predslavensko doba i duboko je ukorijenjen u našoj Zagori.



Ojkanjem se kod nas krijepilo dušu i tijelo nakon teškog rada u polju i vinogradu, proslavljali vjerski blagdani, izražavala radost i tuga. Ojkanjem se obilježavala svaka prigoda, šalilo se i podbadalo, nasmijavalo i ukazivalo na nove društvene trendove. S željom da ojkavicu otrgnemo zaboravu organiziramo ovaj festival, rekao nam je predsjednik KUU "Miljevci" Drago Bačić.

Organizator "Festivala ojkavice" je Miljevački sabor, dok su suorganizatori Župa imena Isusova Drinovci, KUU "Miljevci" , Športsko rekreativno društvo "Miljevci" a pokrovitelji su UNESCO i Grad Drniš. Njihova poruka je – vidimo se i dogodine!









 

18. travanj 2024 11:04