StoryEditorOCM
BaštinaU kureja:

Dođite na Zlarin u petak i subotu na "Ispraćaj koraljara" i saznajte sve o prošlosti otoka koji čuva tradiciju koraljarstva!

27. srpnja 2017. - 14:11

U Zlarinu će se sutra i preksutra uvečer s početkom u 21 sat održati "Ispraćaj koraljara" - najavljuju iz KUD-a Koralj koji je sa TZ Zlarin, YC Zlarin, Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije te Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije suorganizator manifestacije.




Zlarinjani pozivaju goste na putovanje u prošlost tog otoka, sve uskladu s tradicijom koja datira još iz 13. stoljeća kada su ispraćali svoje najbolje sinove "u kureja", kako nazivaju nekadašnje dugomjesečne plovidbe sve do grčkih voda u potrazi za koraljima. Manifestacija je to koja je od velikog značaja ne samo za otok Zlarin već, napominju, i za očuvanje tradicije cjelokupnog šibenskog kraja.



Sutra u 21 sat bit će prikazano pranje robe na "Vrulji" i projicirani prizori iz filma "Princeza koralja", a u subotu uvečer Zlarinjani će pokazati posjetiteljima kako su bile opremljene brodice. Također će se govoriti o povijesti zlarinskog koraljarstva, gajete će isplovljavati i demonstrirati spuštanje inženja u more, a članovi KUD-a Koralj pjevat će publici stare zlarinske pjesme.



- Priredba objedinjuje više faza odlaska na more. Posebno je atraktivno unošenje brodske opreme jer se za koralje koriste 22 predmeta. Najvažniji je inžinj iliti Andrijin križ, koji se vuče uz hridi i trga koralje. Opremljen je kamenom i mrežom. U opremu spadaju i konopi, kliješta za sječu koralja, igle za krpanje mreža...ali i brodska oprema- feralić, barilo, galun, demižane, pobuk, mala škrinja… - ističe se u pozivu na kulturni događaj.



Organizatori podsjećaju da je u zlatna vremena Zlarin opremao 16 lađa za lov na koralje. Jedini je to otok na hrvatskom Jadranu i, uopće, jedino mjesto koje ljubomorno čuva i njeguje tradiciju lova i prerade koralja. Kako se odavno ne lovi- ostalo je podsjećanje na tradiciju dugu 6 stoljeća, sačuvana su znanja i vještine, pronađena je izvorna molitva kojom je svećenik udjeljivao blagoslov koraljarima, te je obnovljena koraljarska naprava inženj.




- Tražeći zaštitu u Bogu, svi bi se redom na taj dan ispovjedili i pričestili. Nakon procesije, u kojoj bi lepršali barjaci i u kojoj bi sudjelovalo cijelo mjesto, župnik bi blagoslovio okupljene lađe u luci. U dubokoj bi šutnji ribari poredani u lađama klečali gologlavi i skrušeno primili blagoslov. Poslije tog svečanog čina nitko više ne bi smio na obalu da kakvim nepromišljenim djelom ne okalja blagoslov kako sreća u lovu ne bi izostala. Nakon toga bi ribari primali darove od žena u siru, luku, kvasini, a oni bi im zauzvrat davali kolače. Tek tada bi se pozdravili s prijateljima i znancima, izljubili s rođacima i djecom, a zatim bi se mnoštvo razišlo.



Žene ribara još bi ostale na lađama kod svojih muževa, da se počaste, ali još prije mraka otišle bi lađe od obale, da se usidre u luci. Tom bi prigodom žena gospodara broda odriješila konop od lađe smočivši ga vlastitom mokraćom –kao dobar znak lova. Tek oko ponoći otišli bi iz luke u široko more, da ih "zle oči" ne pogode - potanko opisuju organizatori odlazak "u kureja".



Na Zlarinu se i danas vjeruje u čarobnu moć koralja i pripisuju mu se ljekovita svojstva u liječenju anemije, bolesti krvotoka, infekcije i neplodnosti, a drže da crveni koralj posebice štiti trudnice i nerođenu dijecu od bolesti, zaraze i uroka.

23. travanj 2024 10:00