StoryEditorOCM
BaštinaDa se ne zaboravi

Betinjanke sa svojim gošćama uče izradu spare i kanice s ciljem očuvanja baštine

Piše Izvor:Rudinapress
Foto: Katarina Ježina
20. ožujka 2017. - 11:22

U Muzeju betinske drvene brodogradnje sinoć je počela, a danas nastavljena dvodnevna radionica izrade tradicijske kanice i spare koju vode gospođe iz Udruge žena "Luzor" iz Preka, javlja Rudinapress.


 

Radionicu je organizirao KUD "Zora"iz Betine, a svoja znanja izrade spare prenose Ankica Pletikosić, Marija Kosta i Vilma Jozić, te Jelka Seljanovski iz KUD "Spužva"sa Krapnja
- Prije nekih mjesec dana smo mi otišli na radionicu u Preko i jako nam se svidjelo to što smo vidjeli i naučili, pa smo uzvratili poziv na druženje – rekla je predsjednica KUD "Zore" Marinka Fržop.

Desetak žena koje su se okupile u betinskom muzeju izrađivele su spare, tradicionalno pokrivalo za glavu koje je ženama služilo za prenošenje posuda s vodom, grožđem, maslinama ili drva za ogrijev. Spare su se radile od ostataka tkanine travesi, današnjih pregača te se ručno šivale i punile ovčjom vunom. Među sudionicama radionice bila je betinska Jelena Bilić, koja je ovdje isplela čarape od kornatske vune za folklorni ples koji se ovog ljeta održava u Betini.
Jutros su žene učile izradu kanice na tkalačkom stanu.


 

24. travanj 2024 20:50