StoryEditorOCM
BaštinaŠibenik Zmajski stol Družbe Braće Hrvatskoga Zmaja otkrio spomen-ploču na tvrđavi sv. Mihovila

Sačuvan najstariji spomen grada

27. prosinca 2016. - 17:04

Don Stipe Perkov i Ivica Poljičak, donedavni i aktualni pročelnik Zmajskog stola u Šibeniku Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja otkrili su na tvrđavi sv. Mihovila spomen-ploču koju su u stihovima Vinka Nikolića "Moj grad“ naraštajima Šibenčana i prijateljima Šibenika, o 950. obljetnici njegovog prvog spomena u ispravi hrvatskoga kralja Petra Krešimira IV. podigli članovi Družbe. Spomen-ploča je, istaknuo je u prigodnom obraćanju Ivica Poljičak, postavljena upravo na mjestu gdje se prvi put spominje ime grada Šibenika.
– Odlučili smo postaviti ploču kao podsjetnik na obljetnicu koju smo obilježavali tijekom cijele godine. Ovo je poseban trenutak za naš Zmajski stol. Privilegirani smo jer imamo sačuvan najstariji spomen našeg Grada i to nas čini ponosnima. Grad je potekao sa svetim Mihovilom i neraskidivo je povezan od prvih dana, a ova ploča svjedočit će o 2016. kao godini velike obljetnice. Stih iz pjesme Vinka Nikolića uklesan na ploču slikovit je i emotivan te pogađa samu dušu Šibenika. Iz njega se razabire postanak Šibenika kao grada Hrvata koji su ga na litici od početka gradili i živjeli u njemu do današnjih dana, najmanje 950 godina - rekao je Poljičak.
Prilikom otkrivanja spomen-ploče, čemu su, uz članove Družbe, prisustvovali predstavnici gradskih i županijskih institucija, pročitan je i dio knjige "Stari Šibenik - kalama, skalama i butama“ Milivoja Zenića, gorljivog zaljubljenika u svoj Šibenik, uglednog hrvatskog knjižničara i kulturnog povjesničara koji je preminuo prije pet godina, ostavivši neizbrisiv trag u hrvatskoj kulturi. Članovi Družbe na taj su se način i upravo u toj prigodi prisjetili svog člana koji im, kako su kazali, neizmjerno nedostaje.
Marina Jurković

19. travanj 2024 05:34