StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Drago mi je da slušaju moje modne savjete

2. siječnja 2020. - 10:59

Situacija s izborima za predjednika RH sve više podsjeća na vic o Muji i Hasi, u ‘Milijunašu’. Elem, zapeo Mujo na nekom pitanju - a nionako nije daleko odmakao - pa veli: ‘Ja bih iskoristio džoker zovi!’. I zove Hasu, pa ga pita ‘Haso, bolan, šta ti msliš, dal da uzmem pola - pola il da pitam publiku?’ Tako su nekako u HDZ-u, ili bolje reći u krugu oko Kolinde Grabar Kitarović, odlučili iskoristiti džoker zovi, pa su i oni, kad su zapeli, nakon prvog kruga, u kampanju pozvali - ne Hasu, nego - Vasu Brkića. A Vaso se rado odazvao. Ovo je prilika za njegovu punu rehabilitaciju, da se vrati na bijelom konju i na velika vrata u HDZ. Iz kojeg nikad nije otišao, ali je malo sklonjen u stranu. Da ne smeta. A sad ga zovu da pomogne. Ma šta pomogne, spasi! A on hoće, hoće vrlo rado. Ovo mu je prilika u kojoj nikako ne može izgubiti. Ako Kolinda pobijedi, bit će to njegova zasluga. Ako izgubi, kasno su ga pozvali!

 

Mobilizacija pred drugi krug

 

Vasino ukazanje u stožeru KGK trebao bi biti dokaz kako je Kolindin poraz na predsjedničkim izborima u prvom krugu ujedinio HDZ-ovce i kako su se svi mobilizirali pred drugi krug. Taktika je da se Plenković malo gurne u stranu, da se ne pokazuje previše, da ne iritira desno biračko tijelo, a da se Milijan isturi u prve redove i ‘baca bombe’, kojima će pokušati istjerati Milanovića iz zaklonice, na čistinu. I povući ga za ono misto na kojem je najtanji, a to je - jezik. Kao lisica gavrana koji na stablu drži sir u kljunu. Gukni golube. Pa počni ponovno govoriti svašta, kako ti već znaš i umiješ.

 

Već je prvi dan Vaso krenuo žestoko, krupnim kalibrom, objavljujući na svom ‘fejsu’ kako je Milanoviću Tito ispred Tuđmana, kako je Milanovićeva odluka bila da se šalju specijalci na branitelje i skrnave prostore naše katoličke crkve, a na koncu je podsjetio i na riječi kardinala Kuharića. ‘Postoje neke linije s kojih se ne smijemo povlačiti, crte s kojih se ne smije uzmicati’. Bio je to Vasin ‘Hoka hej’, ratnički ‘tuk’ na Milanovićev ‘utuk’. Na njegov govor u izbornoj noći – ‘Idemo u drugi krug, ali ne idemo u rat. Rat je gotov!’.

 

Ma kakvi gotov! Rat je tek počeo! Dok Milanović poručuje ‘ostanite doma, sjedite kući, ne izlazite na izbore’ Milijan zove na uzbunu, mobilizaciju, jer je domovina u opasnosti ako se vrati onaj ‘koji ju je već jednom ostavio na koljenima, podijeljenu na lijevu i desnu, na njihove i naše’, piše Brkić i poručuje: Glas za KGK je glas za našu jedinu i vječnu u Hrvatsku.

 

Dakako, u Milanovićevom stožeru imaju samo jednu brigu. Da Milanović ne progovori. I ne uzvrati. Jer onda je gotov. U njegovom stožeru svi imaju traku ‘daktejpa’ da mu zalijepe usta u kritičnom momentu. Zasad mu ide dobro. U Splitu nije htio zucnuti ni riječ ni o Hajduku, ni o Titu, iako su ga vukli za jezik. Samo ‘peace, brother’. Nasmiješen, slikaje se s bakicama, selfa s dobrodržećim gospojama, rukuje s penzićima, maše rukicom kao da je blaženi papa Ivan Pavao drugi a ne drčni Sinjanin iz Glavica. Druga generacija, ali ipak. Takav je bio i u Šibeniku u subotu, na Adventuri, na kojoj je glumio Djeda Mraza. Ni traga ‘crvenoj opasnosti’ protiv koje Vaso moblizira.

 

Čak ni Šupe ni Restović nisu bili u crvenim ‘duksama’, nego su i oni bili oblečeni fino, zbigecani u svijetlim košuljama, bez kravata. Kao i Milanović. Kao i narod s kojim su se družili. Normalni. Drago mi je da me čitaju. I da prihvaćaju moje ne samo političke, nego i modne savjete. Bili su tu i Franko Vidović i Ivan Klarin. HDZ-ovce je zbližila nevolja i neuspjeh, a njih, SDP-ovce uspjeh. Pa onda i oni glume da se vole. Ako prođe Milanović, povećavaju se i njihove šanse da i oni prođu, barem još četiri godine. Kad se samo sjete gdje su bili lani, u ovo doba, kada im je nakon Siniše Varge, k Milanu Bandiću prešla još jedna ministrica i Milanovićeva potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, da im je netko tada ponudio ulazak u drugi krug predsjedničkih izbora, činilo bi im se da su uhvatili ako ne Boga, a ono barem Djeda Mraza za bradu. A sad već prave planove di bi i šta bi kad se vrate na vlast.

 

Samo je vlast bitna

 

Jer, samo o tom se tute i radi. O povratku na vlast, i(li) ostanku na vlasti. Nakon Vidovića, koji je profitirao s Berinim uspjehom na izborima za EU parlament, s Milanovićevimm profitira i Klarin, a sa Škorinih 25 posto već sad je profitirao i Hrvoje Zekanović jer je s Kolindinim neuspjehom u prvom krugu ponovno postao faktor nakon što ga je Plenki još prije samo mjesec ili dva gazio da je ‘njegova greška’ što ga je stavio na listu HDZ-a, jer bez nje i njega nikad ne bi ušao u Sabor. Kako je krenulo, mogao bi ga ponovno moliti da dođe na tu istu listu. Možda bude zvao čak i nekog iz ‘Mosta’, koji je sa Škorom također profitirao, jer je preživio, još drži glavu iznad vode. A tko zna kako će se i u HDZ-u slagati karte nakon ‘come backa’ Milijana Vase Brkića u igru, hoće li to značiti i uskrsnuće Josipe Rimac, i(li) povratak i nekih drugih ‘Otpisanih’.

 

U tom smislu, 5. siječanj bit će kao i nekadašnji sajmeni dan u Drnišu – ‘Bože sveti, kad će peti!’. Više će se znati nakon njega!

25. travanj 2024 15:47