StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Guptino povjerenstvo za Grand Prix Konjevrate

5. prosinca 2019. - 14:46

Krešimir Macan potpuno je nepotreban šibenskom gradonačelniku. Ono što on izvede čak i nehotice, s jednom rečenicom, Krešo Macan može samo sanjati u praksi provesti, čak i s cijelim timom svojih ‘spin doktora’ i svim njihovim okultnim vještinama medijskog čaranja - baranja. Eto, gdje je bio prije nekih tjedan dana naš gradonačelnik? U banani, s brigama oko propasti prodaje HNK Šibenik, brinuo se kako će to sve skupa iskomunicirati, a da ne ispadne baš velika frka, a ako se nikako ne može isključiti, da on bude što dalje od nje. Pa je čitavu stvar poslao u Zagreb na Povjerenstvo za profesionalni šport. Na ponovno razmatranje. Još se nije bila stišala ni bura oko hotela “Krka”, gdje se bio malo zaletio s najavama rušenja zaštićenog kulturnog dobra, pa se poslije morao pravdati da nije rekao to što je rekao. Frustrirajuća situacija. Kod kuće te špotaju, a ostatak ti se Hrvatske divi. Šibenik je in, hit, medijska zvijezda turističke renesanse i EU obnove.

 

Nitko ništa, svugdje muk

 

Zato je doktor dao sebi oduška u Solarisu na 11. susretu gradonačelnika i poduzetnika, pod svjetlima reflektora, i najavio, onako kako on to zna: dovodimo Formulu 1 u Šibenik. Tema je vrlo brzo postala viralna i nacionalna, Grand Prix Konjevrate, nema onog tko je nije prenio, samo se o njoj priča i prenosi društvenim mrežama, već čitavih tjedan dana. Tko u ozbiljnom, tko u šaljivom, pa čak i rugalačkom tonu.

 

No, nema veze. Gradonačelniku je idealno poslužila da mu skine fokus s ovih neugodnih priča i da da narodu i medijima ono što najviše vole - malo kruha i igara. Guptu više niko i ne spominje. Nego samo Hamiltona i Vetela, Ferrari i Ecclestoneove. Kada je u ponedjeljak stigla – očekivano – odluka Povjerenstva za profesionalni sport o tome da je propao posao oko ulaska privatnog investitora na Šubićevac, svi su na nju već bili pripremljeni. Što ima gradonačelnik s tim? Pa zar nije sam naslov teksta u “Slobodnoj” i na našem portalu bio - “Povjerenstvo odbilo Indijca Guptu!” Zašto? Pitajte njih! Razlozi nepoznati! Nisu ih obrazložili! Kazano je novinarima koje je izgleda jedino ta priča zanimala. Naše političke stranke, oporba - ništa.

 

Naše Povjerenstvo koje je ovo ljeto oformljeno od svih političkih stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću, kako bi otvorilo ponude za prodaju - a bilo je samo jedna - ništa. Zašto se sada to isto Povjerenstvo, gradsko, a ne državno, nije okupilo, odnosno zašto ga predsjednica Ljubica Kardum iz HSU-a nije sazvala pa zatražila od gradske uprave obrazloženje zašto je propao posao koji su oni započeli, a Gradsko vijeće odobrilo. Ili zatražili da ih se upozna sa sadržajem tog ‘anonimnog pisma’ zbog kojeg je izgleda propao čitav posao.

 

Pa, gospodo kad ste nas mogli angažirati ljetos kad smo, kao, mi prodavali HNK, onda je minimum pristojnosti bio da nas izvijestite i sada da je cijeli posao propao, a ne da mi o tome saznajemo zadnji, iz novina! Mogli su zatražiti, povjerenstvo ili netko od oporbe svejedno, i da se održi izvanredna sjednica Gradskog vijeća, posebno nakon što je izašla u javnost činjenica da na Šubićevcu nisu isplaćene dvije plaće - za rujan i listopad, a sada evo već i za studeni, što su tri. To znači stvaranje novih dugova. Tko će ih pokriti? S kojim novcima, sad kad više nema na vidiku privatnog investitora. Tko će biti ili jest kreditor? Grad? Ili opet ‘Vodovod’? Pa klub ni prošle kredite nije vratio, dapače, potrošio je i onih tri milijuna koje je zaradio od prodaje igrača, a da ni kune nije vratio gradu i(li) Vodovodu svejedno, jer sve su to isti, gradski, odnosno novci šibenskih građana.

 

Pitanja koliko hoćeš

 

Pored toga, netko bi iz gradske uprave, trebao reći i svima nama službeno, što će biti s ugovorom o prodaji, neovisno o Punkaju Gupti. Klub nije kupovala fizička, nego pravna osoba, registrirana u Hrvatskoj, kojoj je on bio većinski vlasnik, a Mateja Plenča manjinski, Paramount Grupa d.o.o sa sjedištem u Šibeniku. Imamo li ikakvih obveza prema njima? Što će biti sa 105 tisuća kuna? Je l’ to mi vraćamo, ili zadržavamo, pošto nismo mi - šibenska strana, prodavatelj - krivi za propast posla.

 

Moramo li sada raspisati novi natječaj za prodaju, ili možemo ući u pregovore s novim kupcem/kupcima neposredno, tim više što dogradonačelnik Paško Rakić kaže da zainteresiranih ima. Hoće li se ponovno formirati višestranačko Povjerenstvo za prodaju, odnosno otvaranje ponuda? Ako neće, zašto je formirano prethodno. A ako hoće, onda bi bilo dobro da sudjeluje i u samom raspisivanju natječaja, odnosno koncipiranju uvjeta pod kojima se HNK Šibenik prodaje, a ne da služi samo kao ‘smokvin list’ koji bi trebao forme radi amenovati ono što je netko drugi već unaprijed dogovorio. Ima tu pitanja koliko hoćeš, samo ne vidimo da ih itko postavlja.

25. travanj 2024 07:49