StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Nije Burić kriv što govori svašta, već oporba koja šuti

18. studenog 2019. - 09:36

Je li šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić kriv što je danas rekao jedno, a sutra nešto drugo, slično a opet različito? Kao što je, obilazeći hotel Krka, koji je zaštićeno kulturno dobro, najprije rekao: “Ovo se ne može adaptirati, ovo treba rušiti i ukloniti!”

 

A onda u intervjuu kolegici Dijani Ferić kazao kako on nije baš rekao to što je rekao nego kako je rekao - “ovdje nije moguća adaptacija, ovdje treba ozbiljna rekonstrukcija”. Pa će se u toj rekonstrukciji eventualno nešto trebati i rušiti. Naravno da nije! Normalno je da vlast uvijek želi biti u pravu, i želi biti nepogrešiva.

 

Osobito onda kad je uspješna. A naš gradonačelnik i njegova gradska uprava jesu uspješni. Da nisu, ne bi dobili – prvi u neovisnoj, samostalnoj državi – još jedan mandat od građana. I većinu u Gradskom vijeću.

 

Poznato je da je Burić, osim što je šef u gradu i šef u gradskom HDZ-u, predsjednik je gradskog odbora. I on i HDZ vladaju sami, oporbe nemaju. A poznato je da svaka vlast kvari, a apsolutna vlast kvari apsolutno. To je već banalan citat, i nepismeni ga znaju. Dakle, sasvim je normalno što je naš gradonačelnik otišao malo u “iberture”. Što je malo previše poletio, pa se na koncu u svemu tome malo i pogubio. I to prvi put malo ozbiljnije...

 

Memento mori

 

Rimski su vojskovođe, kaže legenda, imali roba koji im je, dok su na trijumfalnim kočijama prolazili kroz slavoluk šaptao na uho “memento mori” – “Sjeti se da si smrtan”. Ovo je danas, sutra će već svi sve zaboraviti. Danas za to u normalnom svijetu i u normalnim gradovima imaju oporbu. Svi osim Burića.

 

Njemu nema tko šapnuti da “malo oladi”. Osim novinara. Kolege su svoj dio posla odradili i više nego dobro. Najprije su prenijeli njegovu izjavu, a onda su je problematizirali, pa su o njoj pitali konzervatore, pa ugledne, umirovljene urbaniste. Koliko je gradonačelnik bio uvjeren “kako njemu nitko ništa ne može” pokazuje i njegova odluka da iziđe na megdan kolegici Ferić, i da javno u kameru kaže da nije rekao to što je rekao.

 

Naravno, završilo je katastrofalno, pogotovo što je gradonačelnika nakon toga oprao i portal Šibenik IN, koji ga je javno zapitao: “Tko je ovdje lud?” I podsjetio ga da postoji snimka. Točku na “i” cijele ove priče stavila je kolegica Ksenija Bilan, sa Šibenskog portala koja je nekoliko dana kasnije proguglala najnoviju “listu srama” Porezne uprave Republike Hrvatske i donijela podatak koji je zapravo skandalozan.

 

A on glasi: “Obje tvrtke Poljaka koji je kupio hotel Krku državi duguju milijune kuna poreza.” I takvom investitoru gradonačelnik iskazuje podršku, uvjeren kako je “nakon niza desetljeća, pretvorbenih zavrzlama, ovaj objekt je konačno dobio titulara koji želi i ima namjeru privesti ovaj objekt u ono što je on uvijek bio”? Po ovom podatku prije ispada da je dobio titulara kakvog je već imao u Ivi Deanu i njegovim tvrtkama u dugovima, i bez novaca da izmiri već postojeće obveze, a kamoli da još i investira?

 

Demantiraju i snimku

 

Naravno, da o svemu tome skupa šibenska oporba nije rekla niti “a”. Niti slova. Službeno. A ni neslužbeno. Možda je netko nešto i žvrljao na Fejsu u svoje osobno ime, a šibenski SDP - niti to. On je napadno šutio. Kao što o čitavoj stvari šuti do dana današnjeg. Valjda čeka da čitava ova po doktora neugodna spika potone u zaborav. I pušta gradonačelnika da se elegantno izvuče iz prve neugodnije afere koju je sam sebi stvorio onim u čemu je dosad bio najjači – vlastitim jezikom.

 

Dapače, i Tonči Restović i Joško Šupe iz SDP-a su se oglasili tek povodom juga i plavljenja rive u Docu, valjda kako bi gradonačelniku omogućili da čitavu stvar ponovno prebaci na ping-pong sa županijom i ravnateljem ŽLU, Željkom Dulibićem Crnim. I izvuče se iz ove neugodne priče, koja bi se što prije trebala pomesti pod tepih. U tome i jest naš problem, ali i rješenje problema.

 

Oporba je jedan od glavnih krivaca što mi nemamo bolju vlast. Da se ima koga bojati i Burić i HDZ bi pazili što rade, i dva puta promislili što će reći i što će napraviti. Ovako znaju da mogu što hoće, pa se posubitavaju demantirati i snimku. Vlast koja govori i radi svašta samo je naličje oporbe koja ne govori i ne radi ništa. Zato i dalje imamo jednopartijski sustav i HDZ koji vlada kao nekad Savez komunista - mogu im doći glave samo mangupi u vlastitim redovima.

25. travanj 2024 04:30