StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Željko Burić je dokaz da ni 67 nije previše. Nego taman!

7. listopada 2019. - 12:28

Je li šibenski gradonačelnik Željko Burić već sada krenuo i po treći mandat? Čini se da jest! Ako se nakon onog što je rekao u velikoj retrospektivi za Šibenski list, objavljenoj prije sedam dana, užežin blagdana svetog Mihovila – "Grad kakvog priželjkujem bit će ostvaren 2021." - još moglo špekulirati namjerava li se nakon toga povući, jer je to točno na kraju njegova drugog mandata, nakon izjave za Šibenski portal o tome je ostalo malo dilema. Ne namjerava! Jer, na eksplicitno pitanje kolege Goge Pauka: - Jako puno govorite o budućnosti. Znači li to da ćete spojiti i treći mandat nakon što ste prvi u samostalnoj Hrvatskoj koji je dva put zaredom bio gradonačelnik Šibenika? - nije uslijedilo eksplicitno "neću". Nego "pila naopako".

Tipični "burićizam" koji vrijedi prenijeti doslovno. "To znači samo jedno, da želim ostvariti sve ono što smo građanima obećali. U prvom mandatu smo napravili sve, a drugom mandatu još i više. U takozvanom trećem mandatu o kojem uopće ne razmišljam smo već osigurali financijska sredstva. Potpisan je, uvjetno rečeno, pristupni ugovor integrativnog ulaganja novoga financijskog okvira 2021. – 2027. i osiguran daljnji razvoj grada. Tko će to nastaviti, o tome ćemo razmišljati u proljeće 2021. godine.
 

Politički Ćiro Blažević

Dakle, jasno je ko dan da "doktor svih doktora", šibenski politički Ćiro Blažević, ne namjerava u mirovinu, iako će te 2021. imati i više od 65 godina života. Dapače, s obzirom da je rođen 15. srpnja 1955. on će biti živi dokaz da 67 nije previše. Mogao bi ga Plenković poslati da pregovara sa sindikalistima, kao živi primjer da su godine samo broj. I da 67 ne da nije previše, nego da je taman! I da namjerava raditi najmanje do 71. A nakon tog trećeg mandata ćemo vidjeti za četvrti. O tome ćemo, što bi rekao naš gradonačelnik, razmišljati u proljeće 2025. Nakon što smo u prvom mandatu napravili sve, u drugom još više (!), a u trećem - valjda - najviše. Napravit će čak i ono što nisu obećali!

U svakom slučaju, ne samo da je Burić krenuo po treći mandat, nego se čini ga je on, na polovici drugog, već i dobio. Oporba mu je najmanja briga. Što se njih tiče, on bi mogao odraditi i 22 mandata. Oni ga mogu samo hvaliti: Raskopao je cijeli grad! Pa, naravno, kad radimo, za razliku od vas, vraćaju im se vlastite riječi, kao jeka. Gužve su u gradu! - "Nisu bile prije!" - "Nema parkinga!" - "Naravno da nema, zato i gradimo podzemnu garažu", "Podzemna garaža je nepotrebna, posebno na tri etaže" "Financijski ćete potopiti grad" – vikao je SDP-ov Joško Šupe s govornice prije godinu ili dvije dana, jadan onaj tko dođe poslije vas! A nije došao nitko nego Burić, koji danas, nakon tih Šupinih katastrofičnih najava, otvara radove na Aglomeraciji, vrijedne nekoliko stotina milijuna kuna. Vrijede više nego cijeli godišnji proračun grada Šibenika! A predviđali su mu propast i da će grad ostati bez EU kuna kad iz gradske uprave u privatnike odu Matija Bumbak i njegova ekipa "čudotvoraca za EU fondove". No, Burić je umjesto Matije postavio na to mjesto Petra Mišuru iz HNS-a i priča s EU projektima se nastavila jednako ako ne i bolje.
 

Po receptu Marka Slavice

Buriću nije bitno koje je boje mačka, glavno je da lovi miševe ili da bar figura. On daje svima, po receptu Marka Slavice, da čoviku triba puno pažnje i malo novaca - i Zoranu Restoviću, tati od SDP-ovca Tonča, festivalu "Fališ", pa ga svi vole i hvale, kao da nije HDZ-ovac. A HDZ-ovci ga trpe, jer ima rezultat, a i nitko im drugi ne može napraviti sve ono što im Željko može obećati. Pa ako i ispadne drukčije, ne mogu se na njega naljutiti. On je htio, imao je dobru volju, ali zajebali su ovi drugi...

Jer, iako mu oporba predbacuje da je majstor PR-a i stalni pretplatnik usluga Krešimira Macana, ponavljači uvijek pokušavaju naći izgovor za loš uspjeh - gradonačelnik ne pati ni od toga da uvijek sebe gura u prvi plan. Dapače, njegovi dogradonačelnici, Mileta i Rakić, imaju popriličnu autonomiju u poslu i široku zonu djelovanja, svaki u svom resoru, stalno su u javnosti, za razliku od šibensko - kninskih dožupana, za koje samo portir u županiji zna kako točno izgledaju. Pametno od Burića. On time ne gubi ništa, jer je njegova uvijek zadnja, čak i kad tako ne izgleda, a ne iscrpljuje se u dnevnoj operativi i protokolarnim obvezama, pa mu ostaje dovoljno vremena i za svoj posao oftalmologa. Poruka je - riješija san van još jedan mandat na čelu grada Šibenika. Mogu ostat i dalje tu, a mogu ić i dalje. Samo ne u penziju!

18. travanj 2024 18:49