StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Mister Savršeni

22. srpnja 2019. - 10:40

Novi ministar uprave, naš Šibenčanin Ivan Malenica, upravo je savršen izbor za tu ulogu. Ne dobar, nego savršen. Da ga je svijećom tražio, Plenković nije mogao naći boljeg! Ja mislim da on još ne vjeruje svojim očima koga je dobio, i da govori: "Nediljko, nedilje ti svete, pa di ovoga nađe?! Zar ovakvi još postoje?!", a Dujić – jer o tom je Nediljku riječ – cvita. "Jesam ti rekao, predsjedniče, da ne bereš brigu, da smo ministra uprave riješili. Da imamo kandidata kojeg bi svaka mater za zeta poželila. I na kojeg niko neće imat primjedbi. Bez maće i repova. Mlad, obrazovan, doktor ili prid doktoratom, obiteljski čovjek, taman mu se sin rodija, dekan na Veleučilištu, profesor kojeg vole studenti, studenticu je, kažu, i oženija, iz dobre familije, HDZ-ovac od kolina, s Miljevaca. Dobar je i s koalicijskim partnerima, na koncu i stric mu je u HNS-u, čak ga i SDP-ovci hvale. Eno, Klarin ima samo lipe riči za njega, školski mu je kolega. Mrlja? Nema maća ni od masnoće na košulji, a kamoli od čega drugoga. Mister Savršeni!

Da reforme?!

Eto, to van je, ukratko, to. Nakon Lovre Kuščevića, od kojeg se Plenković rastao – ne svojom voljom, nego ga je potriba natirala – novi je ministar uprave morao biti cijepljen od iste one bolesti od koje je njegov prethodnik (politički) umro, odnosno postao pokojan. Ništa nekretnine, ništa muljanje s prostornim planovima, GUP-ovin, PUP-ovin, SUP-ovin, sudovima i katastrima. Ništa! I taj uvjet novi ministar bez sumnje zadovoljava. Nema na sebi ništa, još su mu živi ćaća i mater, on se cili dao u znanstvenu karijeru, ne u zemljišne knjige, kao Lovre, nego u udžbenike koje marljivo piše. Nasmijao sam se dobro kad sam vidio da je netko prije neki dan napisao da mu se čini da novi ministar nije tip za reforme. Da reforme? A tko će ih od njega uopće tražiti? Plenković, koji se jedva održava na čelu stranke i Vlade, i to pred ulaskom u zadnju godinu mandata. Da reforme? I to još skoro pred izbore? Pa što je vama ljudi? Jadni Plenki traži nekog nekompromitiranog, nekakav "bejbi fejs" koji će mu pomoći da napravi kakav-takav, makar i kozmetički "fejs lifting" kabineta. U panici je, mislio je to ostaviti za jesen, ali nema ovog ljeta za njega godišnjeg odmora. Najprije Kuščević, pa sada Goran Marić, a onda vjerojatno i Gabrijela Žalac i Tomislav Tolušić. E, da mu je još koji Dujić na kojeg se može osloniti kao na Nediljka. Jeste li primijetili da nitko do zadnjeg trena nije znao ime novog mistra uprave, da se u novinama spekuliralo s ovim ili onim, ali da ime Ivana Malenice nitko, ni jedne novine i ni jedan portal, ni u spekulacijama nije spomenuo? Bilo je to do zadnjeg trena iznenađenje i za vodeće šibenske HDZ-ovce. To sugerira da je to dogovoreno u četiri oka između Dujića i Plenkovića. Što isto tako hoće reći da je prvi šibensko-kninski HDZ-ovac u novom dijeljenju karata nakon EU izbora jedan od najpovjerljivijih ljudi hrvatskog premijera. Dosad se znalo da je dobar s Jandrokovićem, ali sad izgleda da s Plenkijem komunicira bez ikakvih posrednika.

Biznis 'az južueli'

Promocija mladog Malenice u ministra, prvog iz Šibenika nakon 17 godina, nakon kratkotrajne epizode Marija Kovača na čelu Ministarstva prometa, pomorstva i veza, te trećeg uopće – prvi je bio Josip Juras koji je 90-ih vodio Ministarstvo rada i socijalne skrbi – ne znači samo učvršćivanje Dujićeve pozicije "gori" u Zagrebu, nego još i više "doli", u Šibeniku. Nije mala stvar biti ministar, a još je veća određivati tko će biti ministar? HDZ i Dujić na taj način šire kadrovsku bazu, regrutiraju nove, mlade i ambiciozne kadrove, koje sa svakim novim izborima vadi kao iz šešira. Što je logičnije nego da se Malenica nakon isteka ministarskog mandata vrati kao kandidat za saborskog zastupnika, da Dragan Zlatović, predsjednik Gradskog vijeća – i još jedan doktor znanosti – bude li htio, postane novi dekan šibenskog Veleučilišta, sad kad je to mjesto oslobođeno. Ili da se i tu i tamo ispromovira netko treći i polako, skoro pa neprimjetno, izvede nužna "smjena generacija" u vladajućoj stranci – stare i potrošene pošalje u penziju, a nove i mlade – manekene kao što je Malenica – gurne u izlog. Da bi dućan mogao raditi kao i do sada.

19. travanj 2024 09:10