StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Doktor svih doktora

11. srpnja 2019. - 15:28

U politici je dojam bitan, ponekad i – jedino bitan. Još kad je "tute" i slika – onda je stvar potpuno jasna.
Dakle, dojam kojeg prosječan "konzument" koji "bordižaje" po portalima ima od prije neki dan "glede i u svezi" privatizacije HNK Šibenika je takav kakvog mu nudi slika, objavljena na svim šibenskim portalima – da nogometni klub Šibenik zapravo prodaje šibenska oporba. I to redom - Ljubica Kardum – ona je čak i predsjednica Povjerenstva - Anton Dobra, Joško Šupe, Rikard Marenzi, Milorad Mišković Kasper... Šibenskog gradonačelnika Željka Burića nema nigdje. Dapače, on sa Povjerenstvom u koji je šibenska oporba pohrlila ko u kolo, istakao je to, nema nikakve veze - jedina veza mu je, kazao je za Šibenskl portal, to što će se sastanak održati u njegovoj sobi, jer ima previše ljudi. Stvarno velikodušno od njega! Prepustio je ljudima kancelariju, jer na drugim mistima nisu mogli svi sist! To je dakle dojam. A kakav je sadržaj?

Savršena stupica

Sadržaj je takav da je Povjerenstvo – koje je vodio tajnik GV-a Ante Galić, kao tehničko lice – trebalo obaviti tri stvari. Prvo izabrati predsjedika/icu, i to se napravilo. Kasper je – hokus, pokus, preparandus - predložio Ljubicu Kardum (HSU), ona je to radosno prihvatila, pa se krenulo na otvaranje ponuda, a kako je bila samo jedna ponuda, to nije bilo teško, kao što nije bilo teško ni izglasati Prijedlog odluke o odabiru najboljeg ponuditelja, koji će ići pred GV. Samo jedan ponuditelj! Pa, naravno da je onda bio najbolji! A u Povjerenstvu koje ima 11 članova, HDZ ima samo jednog predstavnika.

Dakle, ne samo da nije gradonačelnik, nego nije ni HDZ! On je tu zastupljen samo simbolično. Jedan od osam Ostalih sedam imaju predstavnici svih ostalih stranaka u GV-u. Tri se nisu odazvala – Dalibor Perak (Loza), Nikica Penđer i Ivo Glavaš (Most). Nije ni čudo što se potonji, doktor znanosti, i jedan od najugledijih hrvatskih stručnjaka za fortifikacije nije odazvao sirenskom zovu iz Krešimirovg doma "na jedinstvo" – ako ništa drugo, zanat mu je da zna prepoznati stupicu. A stupica je savršena. Međustranačko povjerenstvo samo je blagoslovilo ono što im je unaprijed pripremljeno. I poštom poslano. I sada na GV-u slijedi samo formalnost. Da se to – manje više - jednoglasno izglasa. O čemu će se tamo uopće raspravljati, kad nitko na Povjerenstvu nije imao nikakvih primjedbi?

Ako se oporba tamo uskopisti, gradonačelnik će joj reći – ja nemam pojma ni o čemu. Vi sve znate, nisam ja bio na otvaranju ponuda, vi ste bili tamo, ja o tome niti što znam, niti imam s tim veze! Pa, vi ste protiv vlastite odluke! Tamo jedno, ovdje drugo. Pa, je li ovo vaš potpis na ovom Prijedlogu odluke o odabiru najboljeg ponuditelja koju ste poslali nama na Gradsko vijeće! Je?! Pa tko je ovdje lud!

Što reći - bravo, bravisimo

Što reći, nego – bravo. I bravisimo. Briljantno. Bolje ne može. Kako bi ono rekao Del Boy na francuski – Chapeau! Šešir dolje! Čudo! Ovakav povratak u izgubljenoj poziciji ne bi ni Liverpool protiv Milana, ili protiv Barcelone mogao upriličiti. Trebalo je to znati odigrati. Ili bolje reći - trebalo je to znati uprskati! A bilo je dovoljno samo ne doći, ostaviti Antu Galića samog, ostaviti predstavnika HDZ i njegovih par trabanata bez kvoruma, na suhom, da se sami bakću s onim što su zamiješali. Pa sazvati tiskovnu, ili bi dosta bilo objaviti i na fejsu: "Čestitamo HDZ i dr. Željku Buriću na dobro obavljenom poslu. Prodaju za 105 tisuća kuna ono što vrijedi 59 milijuna. HDZ zna..." Dečki moj, da to - odnosno ovo - miriši na dobar posao, onda vas ne bi ni dopalo bit na otvaranju ponuda! Kao što vas nije dopalo biti na potpisivanju razvojnog sporazuma Batižele. Nego bi pred kamerama blistao i biglisao nešto o "najznačajnijem danu suvremene povijesti grada Šibenika" isti onaj doktor svih doktora koji je u ponedjeljak, dok se se sastajalo Povjerenstvo koje je trebalo otvoriti – i odlućiti koja je najbolja od samo jedne ponude – pazio da se na nađe, čak ni slučajno, u istoj zgradi s njima.
Kako je ono rekao? On s tim ima veze samo utoliko što je to bilo u njegovoj kancelariji!

27. travanj 2024 03:09