StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Zapeo cijeli Ivanin razred

2. ožujka 2019. - 10:37

Kada se u politici nekog hoćeš riješiti, onda ga - unaprijediš. U onom bi te sustavu, kad više nisi bio perspektivan kadar, na koncu karijere, poslalo u "privrednu komoru" - danas se zove gospodarska - a u ovom te (po)šalju u Brisel. U Europski parlament! Kao Dujić Pauka. A ako si već tamo, u Europskom parlamentu? E, onda te, kao Plenković Ivanu Maletić, pošalju iz Brisela na Revizorski sud EU-a u Luksemburg. Na 20-ak i nešto tisuća eura plaće mjesečno. Je, u brutu, al isto je to, neka je i brutu, tutu-rutu po pršutu.

Maletić je za T-portal otkrila kako je kandidaturu za Luksemburg inicirala "ona sama". Vjerujemo joj. Kad je vidjela da ne može proći za još jedan mandat, onda je ona sama, dok još može s nečim trgovati, vjerojatno kazala Plenkiju - "Eto, ja ti neću smetati". Istu je stvar napravio i Goran Pauk, u kolovozu 2016. vidjevši da će teško i nikako proći za saborskog zastupnika, jer je Dujić prije toga satrao i njega i Josipu na unutarstranačkim izborima.

Zahladili s Dujićem

Pa je kazao - "Eto, mene to ne zanima. Ja bih i dalje ostao župan!" Znajući, naravno, da mu ni ta kandidatura nije sigurna, na izborima dogodine. Odnosno, da bi lako mogao ostati bez nje. Ovako, ju je spasio - "Oslobodio sam vam mjesto na listi!", kazao je onda Pauk baš kao i danas Ivana. Izborio je nakon toga još jedan mandat, a Županijski odbor HDZ-a ga je ovih dana predložio kao svog kandidata za Europarlament, na EU izborima u svibnju ove godine. S dobrim šansama da ga Plenki tu i istakne. Nije loše za nekog koga su još prije desetak godina nazivali "Dead man walking"!

Zapravo, cijeli Ivanin razred iz srednje škole u Šibeniku ne stoji baš najbolje. Politički, naravno. Ni Krešimir Šakić, koji je nakon isteka mandata ostao bez ravnateljskog mjesta u Nacionalnom parku Krka, a ni još jedan razredni kolega, Branimir Zmijanović. Plenkovićevka i Hasanbegovićevac, pisalo je na portalima kada je Dujić kooptirao u ŽO Tanju Radić Lakoš i Zmijanovića. No, odnosi s Dujićem ne da su u međvremenu zahladili, nego su izgleda došli i do točke ledišta. Naime, kada se u šibenskom kazalištu događala proslava godišnjice HDZ-a, u nazočnosti premijera Plenkovića, a Dujić držao trijumfalni govor ispred poražene Josipe Rimac, koja se kandidirala za ravnateljicu NP Krka - neuspješno - bračni par Zmijanović demonstrativno se digao i napustio dvoranu. U koju se, tvrde očevici, vratio tek kad je Dujić završio govoranciju.

Bandićev nalet

Za ravnatelja NP Krka, kao što je poznato, nije se natjecala samo Josipa Rimac, nego i supruga Branimira Zmijanovića, dr. Ljiljana Zmijanović. S jednakim rezultatom. Ovaj demonstrativni izlazak mogao bi se stoga tumačiti i kao odgovor na pitanje koga bračni par za to smatra odgovornim. To je odmah potaklo i špekulacije kako bi se uskoro moglo lako dogoditi i to da Branimir Zmijanović prijeđe iz HDZ-a kod Hrvoja Zekanovića u Hrast.

A to bi, pak, posljedično poremetilo cijelu statiku šibenske političke scene. HDZ-u bi došla u pitanje većina u Gradskom vijeću, porasla bi cijena Antonu Dobri kojem je ovih dana prišla i Mia Matić, pa je sad u velikom naletu. Zajedno s Milanom Bandićem koji i u Šibeniku, s dva vijećnika, postaje faktor kojeg bi se uskoro moglo štošta pitati. O investicijama, naravno, čemu bi drugom - parkinzima, garažama, stambeno-poslovnim kompleksima...

19. travanj 2024 10:24