StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

A komu bi Mia vraćala mandat?

14. veljače 2019. - 14:53

Izlazak Mije Matić iz SDP-a mediji su u Šibeniku popratili prilično nevoljko. I banalno. I površno. Kao, evo još jedan "preletač", vjerojatno će i ona sad prići Bandiću, odnosno Dobri. Takva je bila i reakcija iz njezine, sada već bivše stranke, iz koje su izrazili nadu da će "Mia Matić vratiti mandat SDP-u, zahvaljujući kojem je i postala vijećnica". Kao što je to, naveli su za primjer, napravio Petar Mišura, vijećnik HNS-a. Na odgovor Mije Matić nije trebalo dugo čekati - mandat ne namjerava vratiti jer ga je osvojila pod svojim vlastitim imenom i prezimenom". Šta je time htjela reći?

Raspad ekipe

Pa da ima u SDP-u i onih koji nisu osvojili mandat, nego su ga dobili. Jedan od njih je i Joško Šupe, koji je bio na listi tek tako da popuni broj. A u Gradsko vijeće grada Šibenika ušao je umjesto Josipa Živkovića, SDP-ova kandidata za gradonačelnika na prošlim izborima. Koji se "pasivizirao" i trenutno ga uopće nema u stranci ni u političkom životu. Prema tome, potpuno je nejasno tko bi u SDP-u kome uopće imao vratiti mandat. Živković, Matić i Dobra, kandidati za gradonačelnika i dogradonačelnika SDP-a, i troje prvih na listi SDP-a trebali bi vratiti mandat onima koji na izborima uopće nisu sudjelovali, poput Tonča Restovića, ili su na njima bili samo prolaznici poput Joška Šupe?!

Mia Matić, zapravo, sve i kad bi htjela, nema kome vratiti mandat. Stranka, odnosno ekipa s kojom je ona išla na izbore više ne postoji. Jer, ne samo da u SDP-u nema više Živkovića ni Dobre, nego u šibenskom SDP-u ne priznaju više ni Franka Vidovića, a ni predsjednika stranke Davora Bernardića, kojeg su ne tako davno pozvali da odstupi s mjesta predsjednika. Zašto?

- "Zato što nije lider, zato što je doveo SDP u situaciju da se konstantno bavi sam sobom umjesto problemima koji tište građane koji su mu dali povjerenje" - kazao je tada Šupe.

Hoće li sada iste te kriterije primijeniti na sebe i Restovića? Pa odstupiti zato što nisu lideri? I što su od četiri vijećnika došli najprije na dva, pa sad na jednoga, a uskoro možda i na nijednog ako se Josip Živković ponovno vrati u GV i reaktivira mandat. I što se šibenski SDP konstantno bavi sam sobom umjesto problemima građana?

Ili će čekati da ih možda Bernardić raspusti? Ne bi bilo prvi put. Raspuštali su Ivica Račan i Igor Dragovan i veće face u SDP-u – poput Ivana Ninića - negoli su ove koje se trenutno motaju oko zgrade "komiteta".

'Lost in space'

Ako je Franku i Bernardiću to cilj, ako im je to bitno, sada je za to idealan trenutak. Ako se tu uopće ima više što spašavati. Jer, čini se da je izlazak Mie Matić iz SDP-a samo završni čin potpunog raspada stranke koja je prije svega nekoliko godina vladala Šibenikom.

I koja je trenutno na najboljem putu da završi kao nekad isto tako jaki - šibenski - HSLS. Koji je, kao i SDP, ne tako davno, davao dogradonačelnike (Nikola Rak), saborske zastupnike, pa čak i ministre (Mario Kovač), a danas je tek simbolično zastupljen sudjelovanjem na listi HDZ-a.

Jednostavno su ostali bez sadržaja. I to se više ne da sakriti. Jer, kada politička stranka napiše da će nastaviti promovirati "politikom neopterećene ljude", onda je potpuno jasno da su oni "lost in space". Upravo obratno, i njima i nama trebaju baš politikom opterećeni ljudi, oni koji o njoj misle 24 sata dnevno, koji je žive, dišu, jedu, i piju, kojima je ona strast, hobi, posao i sudbina...

20. travanj 2024 08:42