StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Pomozimo sirotinji

4. veljače 2019. - 11:41

Jesu li iznajmljivači soba, kreveta, "zimmer freieri" možda – socijalna kategorija? Ispada da jesu, uboga sirotinja koja jedva veže kraj s krajem, pa joj, evo, treba na sve moguće načine olakšati poslovanje, omogućiti da nekako izdrži od prvog do prvog. Novinske su redakcije već krajem prošle godine bile zasute potresnim pismima jadnih, nevoljnih i nezaštićenih iznajmljivača koji su od javnosti tražili zaštitu. Jedno od njih je bilo objavljeno i na portalu Šibenik IN, dakako nepotpisano, valjda iz straha za vlastitu sigurnost. "Mi imamo pet kreveta i dosad smo paušal ukupno plaćali 1500 kuna. A sada bi se ta cifra mogla ukupno popeti i do 7500 kuna. Ovo bi mogao biti ogroman udar na naše džepove i razmišljamo da sve odjavimo i uopće se više ovim ne bavimo", dramatična je najava iz Vodica.

Svi uvlas isto

Naime, iznajmljivači su dosad plaćali paušal koji je po krevetu iznosio 300 kuna. Po novome, taj porez može iznositi od 150 do 1500 kuna, ovisno o odluci gradskih i općinskih vijeća. S tim da ako gradovi i općine ne donesu odluke do 31. siječnja 2019. godine, visina paušalnog poreza po krevetu – i po mjestu u kampu – odredit će se po sili zakona u iznosu od 750 kuna. Što je, dakako, dvostruko više nego prije. I što su odlučile naše gradske i općinske vlasti, naši narodnjaci, socijalisti i kapitalisti, naši ustaše i naši partizani, odnosno antifašisti, koji zbog velikih političkih razlika ne mogu zajedno ni u lift stati, ma ni na večeru otići jer bi jedan drugom pirunom oko iskopali? Svi uvlas isto! A tolike među njima političke razlike?! Porez dignuti?! Ma kakvi, prepoloviti ga. A ako ga ne prepoloviti, onda ćemo ga barem ostaviti isto. Eto, koliko ste plaćali dosad, plaćat ćete ga i odsad, umiljavaju se naše "političke gromade", kao da su "male mace", tim našim "socijalnim slučajevima" s pet-šest kreveta viška. To su im birači, to su oni koji ih drže na vlasti i budno oni paze da im se ne zamjere. Jučer su im omogućili legalizaciju za nula kuna, a sada, evo, i to da im paušal na te legalizirane kvadrate bude "kikiriki". Sto i pedeset kuna po krevetu za godinu dana? Po cijeni jednog noćenja na tom istom krevetu u sezoni! Strašno!

Ukinimo paušal

Pa kad je to već tako, kad su obitelji s pet-šest kreveta viška kod nas, evo, i službeno postale socijalna kategorija, uz punu suglasnost vladajućih i oporbe, koje se od Rogoznice do Tisnog preko Šibenika naprosto natječu tko će im sniziti ionako mizerni paušal, najbolje bi ga bilo skroz ukinuti. Neka bude nula kuna! A ako ni to nije dovoljno da bi potaknuli razvoj našeg turizma, treba razmisliti i da se svima onima koji imaju pet-šest kreveta počne uplaćivati jedno 300 kuna paušala godišnje po krevetu. Kao poticaj. Od prireza i poreza na dohodak onih "bogatuna" koji – još – rade i iz čijih plaća naši gradovi i općine ubiru oko 50 posto svojih prihoda. I od kojih održavaju kompletnu komunalnu infrastrukturu koju koriste i gosti naših iznajmljivača, siromaha. Vodovod, kanalizaciju, ceste, javnu rasvjetu, zamjenu kamenih ploča u staroj gradskoj jezgri, pa i ovaj parking od 60 milijuna kuna koji se upravo gradi ispod Poljane. Kad već sve to možemo platiti, plaćajući istu cijenu komunalne naknade bez obzira bavili se iznajmljivanjem ili ne, možemo onda i to teke paušala umjesto vas. Treba pomoći sirotinji s pet-šest kreveta i devet-deset sobičaka viška. Biće su, jadni, i u kreditima, a triba to i održavati, čistiti i pituravati. Nije to samo daj...

19. travanj 2024 12:42