StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

I Josipa zna da će teško na Krku

18. siječnja 2019. - 10:07

Za prave odgovore treba naći prava pitanja. Čak i ona najjednostavnija - tko će biti novi ravnatelj NP Krka? Svi su mediji već javili da će to biti - sto posto - Josipa Rimac.

Zašto? Zato što se javila na natječaj. I zato što je iz HDZ-a. No, kada je tome tako, kad je to već odlučeno i kada o tome već pišu svi živi, zašto je onda dosadašnji ravnatelj Krešimir Šakić u neviđenoj ofenzivi?

Pune su ga novine, televizija i društvene mreže, daje intervjue, skače na presice. Zašto se javio na natječaj koji je već unaprijed jasan? Zato što je naivan? Pa jedini nije znao ono što cijela Hrvatska zna?

Šakić i struka

Naravno da Šakić nije naivan. Uostalom, ne bi on ni postao - a ni opstao - direktor NP-a Krka da nije znao kako u nas funkcioniraju te stvari oko direktorskih mandata u državnim firmama. Pa isto i jednako kao i kad je njegov SDP bio na vlasti.

Eto, on sam je tri direktorska mjesta promijenio u malo vremena. Bio je najprije direktor TEF-a, pa nakon toga direktor Studentskog centra, pa onda nakon toga direktor NP-a. Koji se sad opet javio na natječaj unatoč tome što se nema u koga uzdati. Ili ipak ima, samo mi ne znamo ko je taj? To bi već bilo logičnije. Kao što bi bilo logično i da je taj netko iz HDZ-a.

Ali Šakić je SDP? Bio. U zadnje se vrijeme on upadljivo od njih distancirao, drži se po strani, ništa politika, sad je cijeli struka. Netko mu je, znači, rekao da Josipa nije sigurna. Da je itko siguran, ne bi bilo devet kandidata. Nego jedan. I još eventualno jedan ili dva padobranca. Ako se u HDZ-u posvađaju, isplivati bi mogla - struka. Ili bi se mogao poništiti natječaj. Pa će Šakić ostati v.d.

Šakiću sigurno godi što ga Nediljko Dujić u novinama javno hvali da je (bio) dobar direktor. Ali je isto tako javno objavljeno, iz dobro obaviještenih izvora, da je Dujićev izbor Nela Slavica, direktorica Studentskog centra. Ima smisla, to je po "lovačkoj liniji".

Ali, isto tako je imalo smisla ono što se mjesecima pričalo po kuloarima kao gotova stvar, a to je da će nova ravnateljica NP-a Krka biti Tanja Radić Lakoš, koju je isto tako - jedan kroz jedan - gurao Dujić.

Ona je jedna od njegovih prvih akvizicija u politici, jer ju je kooptirao - a time i politički promovirao - u Županijski odbor HDZ-a čim je tamo došao. A na kraju se ona, izgleda, nije ni javila na natječaj.

Ali, zato se javila supruga odvjetnika Zmijanovića, kojeg je Dujić, kako se pisalo, navodno htio na čelu državne uprave, i kooptirao ga u ŽO u isto vrijeme kad i Radićevu. A opet nitko ne računa ozbiljno na nju. Nego svi na Josipu Rimac. Koja se javila na natječaj pod punim imenom i prezimenom.

(Ne)prijatelji

Zašto? Možda baš zato - što za razliku od "dobro upućenih" - Josipa sama dobro zna da su joj pored Dujića male ili nikakve šanse da u ovakvoj konstelaciji snaga postane direktorica NP-a. Da je u to sigurna, da je to riješila, poslala bi prijavu na natječaj, anonimno, u kuverti bez imena, da dade Dujiću manje vremena i manevarskog prostora da reagira. Nego na ovaj način namjerno stvara oko sebe famu i buku. Ne može mi nitko ništa, politički sam živa i zdrava. Vodim rat, ne bojim se nikoga. Nisam otpisana, državna sam tajnica, u Kninu se i dalje bez mene ne može izabrati ni šef Mladeži HDZ-a, postavila sam Vrdoljaka u Livno za konzula. I da na nju danas-sutra, kao šeficu, kod novog dijeljenja karata, mogu računati svi oni koji su nezadovoljni Dujićem. A takvih je, kako vrijeme prolazi, hoćeš-nećeš, sve više i više. Jer, prvi ne stvara samo prijatelje nego i neprijatelje. Zahvalan mu je samo onaj jedan koji je prošao, a kriv je svima onima koji nisu. A tih je samo u ovom slučaju NP-a Krka osam...

21. travanj 2024 23:04