StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Izgubila bitke, al' još vodi rat

19. studenog 2018. - 10:12

Jedina spomena vrijedna opozicija koju Nediljko Dujić ima u Šibensko-kninskoj županiji u ovom je trenutku – Josipa Rimac. SDP se bavi sam sobom, Klarinov utjecaj ne prelazi petlju na Kapeli – ograničen je na njegovu tišnjansku karaulu – Stipe Petrina bori se s HDZ-om kroz manevre na Županijskoj skupštini i šibenskom Gradskom vijeću. I on i Iris imaju volje, imaju i znanja, ali za nešto više nemaju ruku.

Zato sa svima njima "Brko" – koji je u međuvremenu obrijao brk – manje ili više lako izlazi na kraj. Ali teško mu ide s "mangupima" u vlastitim redovima. Osobito u Kninu. Tvrđava se po tko zna koji put pokazuje kao teško osvojiv bastion, s kojega "kninska kraljica", taman kad pomisliš da je pala, svako malo dade znak da je još uvijek "živa". I da se za Knin misli boriti do zadnje kapi krvi. Jak si ako imaš "bazu". A političar bez baze je repa bez korijena.
 

Bitka za svaku kuću

Da se u Kninu vodi ogorčena politička borba unutar HDZ-a za svaku ulicu i svaku kuću, posvjedočila je ovih dana i skupština kninske stranačke Mladeži. U krivu su svi oni koji misle da je to "sitnež", ništa se u politici ne prepušta slučaju, pa su tako i tu odmjerili snage kandidati jedne i druge struje u HDZ-u koji vode ogorčenu bitku.

S jedne je strane Ante Dujić, kojega podupire Nikola Blažević i županijski vrh stranke, a s druge Nikola Rašić, kojega podupire Josipa Rimac. Skupštinu je vodio Marko Šešo, koji je, kad je vidio da je situacija izmaknula kontroli, prekinuo skupštinu. S obzirom na to da je riječ o Blaževićevu kadru, njegovi oponenti, iz struje Josipe Rimac, kažu da je to napravio kad je vidio da neće proći njegov Dujić, nego tuđi Rašić, pa ga je u tome prekidom spriječio. A sam Nikola Blažević kaže da je Šešo ispravno postupio jer su na Skupštini – ili oko nje – bile osobe koje su vršile pritisak na mladež, a tamo im nije bilo mjesto, poput Josipe Rimac i Slavena Ivića, njezina bivšega dogradonačelnika. Jer nisu članovi Mladeži.

No, očito su postigli cilj. Jer, ako i nisu u stranačku Mladež instalirali svoga kandidata, barem su spriječili izbor protivničkog. I tako Blaževiću, ali i Nediljku Dujiću te svekolikom stranačkom članstvu pokazali mišiće. Poruka je – ne kontrolirate Knin. Ni gradske vijećnike, većinu nih, a sada ni stranačku mladež. Blažević je i za mjesto predsjednika Gradskog odbora HDZ-a u Kninu na izvanrednim izborima u ožujku ove godine morao voditi žestoku borbu s Robertom Marićem, stomatologom iza kojega je također stajala "kninska kraljica". I pobijedio za "prsi". S 444 prema 390 glasova. Utisno je to bilo, iako je iza njega stajao autoritet predsjednika Županijskog odbora stranke.
 

Mačka s devet života

Kninska kraljica ovim se ponovno pokazuje kao mačka s devet života. Kad je lani poražena u drugom krugu izbora od Marka Jelića, nakon deset godina provedenih na čelu Knina, činilo se da svjedočimo njezinu konačnom padu, iznuđenom pored ostalog i raznoraznim aferama i prijavama, od kaznenih pa do onih za sukob interesa. No, kada je lani imenovana državnom tajnicom u Ministarstvu uprave, postalo je jasno da su je mnogi unaprijed otpisali. I da je onaj narodnjački šlager – "izdali me prijatelji, izdao me brat" – u njezinu slučaju itekako istinit. Jer nastavlja se s refrenom: "Izgubila sve sam bitke, al' još vodim rat."

19. travanj 2024 05:50