StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Od zelene tržnice do zelenih kontejnera

11. studenog 2018. - 10:50

U "Prosjacima i sinovima" bila je popularna i za sva je vrimena ostala ona Matanova Dektivi: "Ja bižin, ti me vaćaš, a oni plaćaju?" Znači, onaj koji krši zakone, taj biži, oni koji zakone čuva, taj vata, a građani na koncu konca to sve skupa plaćaju. Tako je to u svakoj normalnoj, pravnoj, da ne kažemo europskoj državi. No, kod nas ima još bolja, unaprijeđena varijanta, raj i za one koji zakone krše i za one koji ih čuvaju. Ode niko od ovih naših Matana ne biži, nema za to potrebe jer ih niko ne vaća, Dektiva se pravi da ne vidi, a građane koji sve to plaćaju ionako niko ništa ne pita. Ako im se ne sviđa, uvijek mogu otići u Irsku, ili Njemačku, ili gdje već hoće, što na koncu konca masovno i čine. Lakše nego ikad do sada. Odlazili su masovno i prije dok je granice čuvala vojska, a kamoli neće sada kad ih – granica unutar EU-a – i nema.
Svašta nešto
I da bi se to sve skupa kod nas kao na dlanu vidjelo i da bi i ono najgluplje čeljade skužilo, nije potrebno gledati ni Sabor, ni pratiti Kolindu, ni Plenkovića u Kini, ni Bunjca. Dosta se osvrnuti oko sebe, po ovom našem malom smišnom Šibeniku, proći priko starog pazara. Priko "zebre" koja između "Tommyja" i fontane vodi ravno u veliki betonski pitar. I još dva stupića. Čemu taj pitar i ta dva stupića služe osim da onemoguće pješacima prolaz i da starčad na njima eventualno polomi noge? Pa vjerojatno tome da onemoguće vozače skutera i osobnih auta da se ne popenju na skupo plaćeni kameni pločnik. Drugdje u svijetu za to imaju policiju i komunalno redarstvo – to je ona naša Dektiva s početka priče – ali kod nas od otoga ništa. Kao što je ništa ni od zapreka. Cili Stari pazar služi kao parking za skutere i motore. Teško je reći da je ilegalan kad je sve prid nosom gradske uprave i komunalnih redara i policije – i svi se prave da ne vide. Kad tu već, na tom skupo plaćenom kamenu koji je koštao deset milijuna kuna, svi rade što hoće, onda je sada – logično – i Zeleni grad na njega nagurao čak osam ružnih, plastičnih kontejnera za smeće. Pa je li gradska tvrtka il' nije? Drugi kad stave "pingvin", onda im ovi iz gradske uprave dođu, pa pitaju: "Imate li dozvolu?" Da stvar bude lipša, u travnju ove godine gradska je uprava pompozno raspisala natječaj "za izradu idejne konceptualno urbanističko-arhitektonske skice za prostor Starog pazara", koji je organiziralo i provelo Društvo arhitekata Šibenik. Izabrano je pet natječaja, otkupljeno, dano je mladim arhitektima po dvije tisuće kuna. A onda je sve te njihove "škice" – kao i desetke sličnih dosad – pojeo mrak i prašina uredskih ormara. A bilo je tu krasnih rješenja, svašta nešto, od zelene tržnice do takođera. A završilo je, evo, na Novičinu – zelenom kontejneru. Ako ništa, bar je ista boja...
Problema nema
Svašta nešto je gradonačelnik obećavao – lani, užežin izbora – da će se napraviti i na Vanjskom, na mistu di je bila benzinska pumpa. Mali urbani trg, pitoreskni, za prodaju cvijeća, naravno, svoje će reći struka. Koja, naravno, nije rekla ništa jer je nitko nije ništa ni pitao. Gradski su oci odlučili ovih dana kako će tamo biti mjesto za – "parkirati skutere". Koje uglavnom zvrlji prazno. Jer tamo parkiraju samo oni koji na Vanjskom piju kavu. Pa, nisu vozači skutera koji piju kavu u gradu, ili oni koji u tim kafićima, buticima i butigama rade, ludi parkirat se na Vanjskom – i onda činit puste metre i skale pješke – kad sasvim nesmetano mogu parkirati na Starom pazaru ili praktički di kod oće. Recimo na rivi. Dektiva će se pravit da ne vidi... Grad će reći da je to u nadležnosti Lučke uprave, Lučka uprava da je Grad, kao i oko Bižotove dizalice. I svima dobro. Problema nema, osim ako ih novinari ne naprave.

17. travanj 2024 17:43