StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Ni cvića ni razglednice

15. listopada 2018. - 11:25

Koja je razlika između privatnog i društvenog vlasništva? Neću se ode sad pravit pametan pa prepisivat s Wikipedije definicije o socijalizmu i kapitalizmu. Nisan ja Goran Milić koji je živija i tamo i vamo, i tada i sada, pa da duman kad je bilo bolje i sniman o tome serijale u nastavcima. Te zamršene teoretske rasprave ostavljam drugima, boljima, pametnijima i školovanijima od sebe.

Ja ću vas samo ka mali, lokalni novinar pozvat na kratku šetnju gradom Šibenikom za koju i se ne morate dizat s katrige, morete je obavit i virtualno, u mislima. Jer, ka i ja, poznajete ovi naš mali, smišni grad ka vlastiti žep. Eto, sićate se kina "Tesla"? Kako ne! I šta s njin? Privatni investitor ga je srušija jer će na tom mistu graditi neki veliki objekt... Nije bitno, jel van se sviđa ili ne sviđa, nego je bitno nešto drugo.

Zarada na parkingu

Naime, privatni je investitor za to vrime u kojem mu je bila zabranjena gradnja, a to je priko lita, iznajmio svoju nekretninu Gradskom parkingu. Od toga su barem dvi koristi - zaradio je on, koliko toliko, više nego da mu nekretnina "stoji onako", a zaradio je i Gradski parking, koji je na mjestu srušenog kina označio ovo ljeto 15 parking mjesta koja su bila non-stop puna.

Zaradili su, dakako, i svi ostali - kafići u kojima si ti koji su parkirali pili, slastičarnice i picerije u kojima su jeli, ili banke u kojima su račune plaćali, butige u kojima su trošili i svi oni čije su usluge koristili. Tako od dvi stižemo do 22 koristi, a sve skupa zove se oživljavanje stare gradske jezgre. Istu je stvar prošlog lita - vodin vas na još jedno putovanje u sićanje - napravio privatni investitor u stambeni kompleks Peškarija u Docu, također priko lita, dok mu je bila zabranjena gradnja.

A kako to radi država, odnosno grad Šibenik? E, to imamo priliku vidjeti na Vanjskom, na onom prostoru s kojeg se u ožujku prošle godine povukla Ina. Prošla su otada već dva ljeta, ali gradskoj upravi grada Šibenika nije na pamet palo da na tom prostoru bilo što suvislo napravi i da ga privede bilo kakvoj svrsi. A kakvih smo se sve divnih planova i velikih riječi naslušali iz usta našega gradonačelnika: "Ja zamišljam da to bude nekakav mini cvjetni trg grada Šibenika, mjesto s ponudom cvijeća tijekom cijele godine, a posebno za Dan mrtvih i neke druge prigodne datume. Cilj je taj dio grada Šibenika urediti tako da bude prepoznatljiv, takav da, kad netko prvi put dođe u grad Šibenik, odmah shvati da se našao u centru" - kazivao je tada naš blagogoljivi načelnik, ne propuštajući istaknuti kako će krajnju riječ imati struka "da to odluči u svojem arhitektonskom rješenju, da (mi) ne prejudiciramo".

Još nam je i dobro

Prođe otada već jedan Dan mrtvih, dođe evo i drugi, a na Vanjskom ništa. Odnosno, tek sada bi se tamo, i to silom prilika, moglo dogoditi nešto, jer Šibenčani nemaju di s pustim skuterima i motorima, pa bi se tamo moglo za njih "urediti parkiralište". Koje se moglo urediti još i lani, pa se ne bi morali rušiti rubnici koji su o trošku Ine postavljeni. Sad će se novi, polegnuti, postaviti o trošku grada... koji u kooperaciji sa svojom tvrtkom Gradski parking gradi velebnu podzemnu garažu na tri etaže za 60 milijuna kuna, dok mu ovdje dragocjeni prostor stoji već dvije sezone neiskorišten u najstrožem centru grada. Jel netko možda prozvao zbog toga gradsku upravu? Ma kakvi, naš narod proziva privatnika i privatnike: "Svugdi parking! Vraga izili, vajik in je malo novaca!" I onda se čudimo što nam je ovako kako nam je?! Još nam je i dobro!

25. travanj 2024 08:54