StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

'Stare kante'

12. kolovoza 2018. - 13:07

Kako ono ide legendarna, svevremenska pisma, klasik vječnog Olivera "Oprosti mi pape". 'Rekli su mi najgore o tebi..." Eto, tako san i ja zamalo (po) virova razno raznim stručnjacima koji su, svaki iz svojih razloga tvrdili da smo bacili novce kad smo ono prošlih miseca i godina donosili odluke da ćemo kupit za tri milijarde kuna izraelske "stare kante".

Dvanaest polovnih američkih aviona F-16 koje su, nabrijane i dorađene, punih trideset godina otkako su proizvedeni, nemilice gazili i raubali piloti vojske koja je praktički svakog dana u ratu i koja ga kroz to vrijeme praktički skoro da i nije gasila. A onda se, kada je ta priča o bačenim novcima već uhvatila korijenje, dogodila ovogodišnja obljetnica "Oluje". Mi za te "stare kante" još nismo dali ni kune, a one su se izgleda već počele isplaćivati. I ne samo to, nego su se, iako vremešne, pokazale kao iznimno moćni borbeni strojevi. Koje nisu morale ispaliti ni metka, a već su stigle obraniti Hrvatsku samom svojom pojavom na Plesu i iznad Knina.


Laž i istina


Od čega? Pa, evo za početak, obranile su je - i to vrlo uspješno - od optužbi koje su i ove godine stizale iz Srbije i od srbijanskog predsjednika Vučića i svih njegovih istomišljenika, državnih dužnosnika s one strane Drine, kako je riječ o fašističkoj, ustaškoj državi, koja je jednako onako kako je Hitler htio svijet bez Židova, željela Hrvatsku bez Srba."

Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova, kazao je kako je "Oluja" najveće etničko čišćenje u Europi nakon Drugog svjetskog rata i da su zbog toga mnoge države otkazale sudjelovanje u toj proslavi. S tim se optužbama Hrvatska svih svih ovih godina jako teško nosila, jer tisuću puta ponovljena laž lako postane istina. Još kad je bila garnirana slikama mangupa iz vlastitih redova, s crnim kapama i majicama NDH nostalgičara kakvih se svih ovih godina - nekad lakše, nekad teže - dalo naći po ulicama Knina i pretvoriti ih od marginalaca u glavne zvijezde izvještaja.

No, ove je godine ta slika koja sama za sebe govori tisuću riječ bila slika američkih F-16 s oznakama države Izrael kako lete u svečanom mimoletu zajedno s hrvatskim migovima, gore iznad Kninske tvrđave. Kako je priopćeno iz izraelskih oružanih snaga - "u okviru sporazuma o vojnoj suradnji", te je njihovo sudjelovanje dio "strateške suradnje između dvije zemlje".


Zna se jamac


A zna se i tko je jamac - službeni predstavnici SAD-a, koji su bili dolje na zemlji, u publici. Kakav fašizam, kakvi bakrači. To više ne prolazi čak ni za domaću upotrebu, to ne pije ni srbijanska publika. Kome ti Vučiću prodaješ priču. Hrvati imaju moćne saveznike, a mi smo ostali izolirani, sami, čak je i Crna Gora dolje u Kninu s njima bila.

Slika zajedničkog leta hrvatskih MiG-ova i izraelsko-američkih "Fighting Falcona" bila je tako slika u kojoj se na jednom mjestu moglo vidjeti kako leti prošlost, sadašnjost i budućnost Hrvatske. I kako joj je, unatoč svemu, smjer dobar. Od istoka prema zapadu. I to u dobrom društvu, s boljima od sebe.

25. travanj 2024 06:22