StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Tišnjanima ne treba Google. Imaju načelnika!

1. kolovoza 2018. - 10:50

Blago Tišnjanima. Njima ne treba Google. Oni imaju načelnika. Koji se u sve razumije. Hoćeš u publicistiku, hoćeš u pravo, hoćeš u povijest, tišnjanski je načelnik ekspert i polihistor kakvog se rijetko može naći. Pravi renesansni čovjek, Talijani bi rekli – uomo universale. Dok ostatak Hrvatske ima Ustavni sud, koji donosi ocjene je li nešto ili nije u skladu s Ustavom, i to zna trajati mjesecima budući da o tome čitava bulumenta ustavnih sudaca može raspravljati danima, jer jedan ima jedno mišljenje, a drugi drugo, u Tisnom ta komplicirana ustavnopravna pitanja riješi mlađahni načelnik dok si rekao "keks". Pošalje ti njemu tako tišnjanski župnik Lazar Čibarić zahtjev da se predstavljanje knjige Josipa Pečarića "Thompson – pjesmom za Hrvatsku" održi u prostorijama kinodvorane Društvenog doma.

Katica za sve

Ali načelnik je zamolbu odbio s obrazloženjem da "autor u svojim knjigama, kolumnama i javnim istupima veliča režim koji je tamna mrlja na svijetloj povijesti hrvatske države". I nije stvar samo u autoru. Kako piše RudinaPress, predstavljanje je trebao voditi ugledni inovator iz Modriče Josip Stjepandić, inače predsjednik udruge HAZUDD, te kolumnist Marko Ljubić.

"Analizirajući tekstove navedenih autora i onih koji bi predstavljali navedenu knjigu, naišao sam na brojne teze koje nisu u skladu s preambulom Ustava RH te koji na opasan način revidiraju hrvatsku povijest", napisao je Klarin župniku. Kojem je još poručio:

"Poštovani gospodine župniče, molim Vas da ubuduće izbjegnete slanje zahtjeva za predstavljanje knjiga istih ili sličnih autora u prostorijama u vlasništvu Općine Tisno, jer iste neću odobriti. Otok Murter je područje snažne antifašističke povijesti koju navedeni autori relativiziraju, što je za mene osobno, a vjerujem i za velik dio stanovnika našeg otoka, nedopustivo."

Ne znam koliku plaću Klarin ima kao načelnik, ali koliko god ga Tišnjani plaćaju, nije puno kad se vidi koliko i kako čovjek radi i koliko stručnjaka može zamijeniti. Ostatak Hrvatske za upravljanje društvenim domovima i kinodvoranama ima, recimo, nekakvog ravnatelja, ili pročelnika za društvene djelatnosti, ali u Tisnom to obavlja načelnik osobno. Koji određuje tko može, a tko ne može nastupiti u kinodvorani. Jer je to očito osjetljivo ustavnopravno i povijesno pitanje. A povijest je Klarinu, kako se pohvalio u jednom intervjuu iz 2012., "u školi bila najdraži predmet". Ali to ne znači da nije briljirao i u drugim područjima. Tako se navodi da je jedne godine bio pobjednik županijskog Lidrana, a u šestom razredu bio je na državnom prvenstvu iz biologije. Savršeno je obradio temu "Organizmi, plime i oseke otoka Murtera". Sjeća se dandanas svakog detalja, ponosno je kazao.

Zapeo na studiju

Jedino je studentsko iskustvo tišnjanskog načelnika te 2012. godine bilo "nešto problematičnije". Ivan je "zapeo" na polovini studija prava, što mu je za majku Lauru veliki minus.

– Ja je shvaćam jer je imala pravo očekivati diplomu u redovnom roku. I ja sam bio uvjeren da mi politički angažman neće utjecati na studij, no pokazalo se drukčije. Nije to opravdanje niti primjer koji bi trebali slijediti moji mlađe kolege. Naprosto sam iskoristio politički trenutak u općini Tisno. Da nisam, vjerojatno nikada ne bih bio načelnik, a niti saborski zastupnik. Zato se ne kajem. Nastavio sam davati ispite. Logično, ide sporije, ali od diplome ne odustajem. Svečano obećavam da neću oboriti rekord jednoga svojeg sumještanina koji je studirao ravnih 27 godina – govorio je 2012. godine Klarin za Slobodnu Dalmaciju. Izlišno je i pitati je li obećanje u međuvremenu ispunio kada je, kako vidimo, ovih dana postao stručnjak za ustavno pravo.

24. travanj 2024 11:00