StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Šupe kao Bane

9. srpnja 2018. - 18:36

Kad Joško Šupe, novi predsjednik Županijskog odbora SDP-a, javno kaže da je potpisao peticiju kojom se od šefa stranke – inače, legalno izabranog – traži da odstupi, onda on za sebe ima puno razumijevanje. Najprije, veli, on je to potpisao osobno, kao Joško Šupe, a ne kao predsjednik ŽO-a. Jer, Predsjedništvo i Županijski odbor stranke, kojem je on na čelu, nisu o tome niti raspravljali, oni će o tome raspravljati tek za desetak dana, kazao je tada. Prejudicira li Šupe time odluku Županijskog odbora i Predsjedništva? Ma ne, on će je, veli, poštovati kakva god ona bila... Da mu vjerujemo?

Poštovat će, veli, stav Predsjedništva i Županijskog odbora? Kao što poštuje legalno izabranog predsjednika stranke? I sve one članove SDP-a koji su ga izabrali? Tako što ga javno poziva da odstupi? A zašto? "Zato što nije lider, zato što je doveo SDP u situaciju da se konstantno bavi sam sobom umjesto problemima koji tište građane koji su mu dali povjerenje. Nije reagirao, makar ne primjereno, ni na jednu ozbiljnu situaciju u zemlji, a bez toga nema pravog lidera", kazao je Šupe. Koji je, za razliku od Bernardića, očito lider. Naročito kad govori u svoje osobno ime. Kako pravom lideru i priliči.


Pišem ti pismo


Pa kad je već Šupe požurio novinarima reći svoje osobno mišljenje o tome da predsjednik njegove stranke nije lider, onda su i oni koje je Šupe pobijedio na unutarstranačkim izborima za predsjednika ŽO-a požurili reći svoje – valjda isto tako osobno – mišljenje o Šupi. Jelena Matulović Ćaleta, Damir Vučak, Matija Meić i Igor Meić napisali su Šupi:

"Ako vam je glavno predizborno obećanje na unutarstranačkim izborima okupljanje, konsolidacija stranke i zajedništvo, onda vam prvi potez ne može biti u smjeru produbljivanja podjela u stranci. Postoje legalne i legitimne procedure za izglasavanje nepovjerenja predsjedniku SDP-a utvrđene Statutom. Kada to radite na ovako neozbiljan i nasilan način, to se zove puč ili sabotaža. Predsjednik je izabran velikom većinom glasova i predstavlja instituciju unutar stranke. Tu se ne radi o Davoru Bernardiću kao osobi, nego o predsjedniku SDP-a. Kad nema ozbiljnog razloga za smjenu, onda je to napad na stranku i izravno nanošenje štete."


Unutar četiri zida


No, to se Šupi nije baš svidjelo. Kako im samo pada na pamet ponašati se prema njemu onako kako se on ponaša prema drugima? Pa to stvarno nije u redu! Koji je to način? Pa im je odmah javno odbrusio: "Umjesto da pišu priopćenja, Meić i društvo trebali su mi reći u lice što imaju. Stvari se u stranci rješavaju unutar četiri zida", kazao je Šupe. Valjda onako kako je on to učinio potpisivanjem peticije. "Jednostavno, nije primjereno istupati u medije na takav način", kazao je primjetno povrijeđeni predsjednik ŽO-a. Što bi još bilo da su ga javno pozvali da odstupi, kao on Bernardića?

Ali nisu, oni su bili fini. A možda bi mu rekli i u lice što su imali samo da je novoizabrani predsjednik ŽO-a imao petlje sazvati sastanak Predsjedništva ŽO-a. Pa reći svoje mišljenje o Beri i namjeru da potpiše peticiju prije svojim stranačkim kolegama – u četiri zida, kako bi on to sam rekao – nego novinarima. Ili onima koji su kupili potpise. Računajući na prvoboračke zasluge. Ne bi li mu se sutra, čim Bero padne, kad nova metla bude mela – i slagala predizborne liste – honoriralo što je potpisao "među prvima, bez kolebanja". Kao Bane, dobri sin, koji je još u školi ručicu dizao vješto, i već se znalo da postat će nešto...

19. travanj 2024 23:22