StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Odnili nam i Ivu Brešana

19. svibnja 2018. - 13:01

Sjećate li se barem koje od onih vječnih šibenskih žalopojki i jadikovki kako su nama Split i Zadar svako malo uvik nešto odnili? Evo, prvo šta mi pada na pamet, aerodrom. Triba je biti na Pokrovniku, di je krš, golet i ravnica i di je sve idealno za njega, ali ma kakvi... Splićani su ga napravili u Kaštelima, na najplodnijoj zemlji u Dalmaciji, samo da ne bude u nas. A Zadrani nakon toga u Zemuniku, isto za dišpet nama. Naravski da za trećeg do danas nema mista. Nije rentabilno, vele nam. Jer bi, da mi otvorimo svoga, propala njihova obadva.

Pa onda Trgovački sud. Otvorili smo ga u Šibeniku početkom ovog tisućljeća i nije se zgrija niti 15-ak godina. Sada je to Trgovački sud u Zadru – stalna služba u Šibeniku. To bi, prevedeno na normalni jezik, bilo nešto ka sudska karaula. Carinarnica je, također, otišla u Split, ode je u Šibeniku ostao samo – carinski ured. Odnosno, druga karaula.


(Ne)ispunjeno obećanje


A ovih dana stigla je nova konačna potvrda da niko nama nije kriv za ništa, nego mi sami sebi za sve. Stigla je u informaciji, odnosno vijesti, kako će se "Prvi Brešanov svibanj" održati u Zadru. Godinu i pet mjeseci nakon odlaska velikog dramskog pisca, prozaista i scenarista, Odsjek za hrvatski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru ovog vikenda, 18. i 19. svibnja, organizira međunarodni znanstveni skup o djelu Ive Brešana. U Šibeniku se, navode, ovaj skup neće održati zbog – financijskih problema.

– Zato će dug prema velikom piscu vratiti Zadar, u nadi da će ovaj skup, koji će čuvati Brešanovo ime i opus, postati tradicionalan – navodi se u vijesti iz Zadra. Odnosno da će se, odsad pa ubuduće, svake godine održavati u Zadru. A još koliko lani, naš gradonačelnik dr. Željko Burić rekao je u Gradskom vijeću grada Šibenika, na pitanje glumca Jakova Bilića, kako će se Šibenik odužiti svojim velikanima, poput Brešana, jer smo svjedoci, kazao je, da i druge sredine rade na tome i da ih, da se slikovito izrazim, čak nastoje i prisvojiti. Mislio je, naravno, baš na Zadrane koji su još lani u srpnju najavili kako će ove godine na Sveučilištu održati "Prvi Brešanov svibanj". Samo što su Zadrani to svoje obećanje ispunili. A mi nismo. Ništa nismo napravili od onoga što je gradonačelnik tada najavio u Gradskom vijeću da ćemo napraviti. A najavio je da će se Šibenik Brešanu odužiti i uređenjem spomen-sobe koja će biti otvorena u bivšoj kazališnoj kavani s nizom interaktivnih sadržaja, ali i kao turistička atrakcija. I ne samo Brešanu, nego i Anti vitezu Šupuku, Faustu Vrančiću.

– Svjesni smo toga da mnogi naše ljude prisvajaju, i to ne smijemo dopustiti – kazao je tom prigodom šibenski poteštat. Kako onda u rujnu, tako i sada.


A što mi imamo?


Ali, ako ništa drugo, ako nismo organizirali manifestaciju, za koju je inicijativu, još lani početkom veljače, dao Pero Mioč, upriličivši točno mjesec dana nakon Brešanove smrti književnu večer velikanu u spomen, riječima "Dubrovnik ima Marina Držića, Split ima Marulićeve dane, Osijek Krležine, mi bismo trebali imati Brešanov svibanj u Šibeniku".
Danas, kako vidimo, "Brešanov svibanj" imaju Zadrani, a mi imamo...

Mi imamo rješenje o osnivanju i imenovanju Vijeća za organizaciju kulturne manifestacije "Brešanov svibanj u Šibeniku", koje je lani donijelo Gradsko vijeće. Predsjednik mu je gradonačelnik dr. Željko Burić, a članovi župan Goran Pauk, dr. Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture, Vinko Brešan, Paško Rakić, Mirjana Žurić, Davor Šarić, Maja Trlaja, Viliam Lakič, Jakov Bilić, dr. Dragan Zlatović. Bilo bi zanimljivo čuti je li se uopće ikad i sastalo...

25. travanj 2024 13:16