StoryEditorOCM
KolumneGovoreći otvoreno

'Djeca cvijeća' i HDZ-ovi 'bruškini'

14. svibnja 2018. - 20:48

Naša, šibenska oporba ne gubi vrime na trivijalne stvari. Ona se bavi velikim, važnim, globalnim temama poput ravnopravnosti i položaja žena u svijetu, kojima u tu svrhu dijeli svake godine cvijeće za međunarodni dan žena, pa onda malo predahne od tog napornog političkog djelovanja jer ih za nepuna dva mjeseca čeka iznimno zahtjevno obilježavanje Međunarodnog praznika rada, kojom prigodom također dijele cvijeće. Kao znak borbe za radnička prava. I dok šibenski SDP u blaženoj nirvani glumi "djecu cvijeća", HDZ od nikog ometan daruje građanima Šibenika specijalno vozilo od milijun i 200 tisuća kuna, s "bruškinima" za čišćenje stare gradske jezgre, pored kojeg su se prije neki dan ponosno ispred katedrale slikali direktor "Zelenog grada" Novica Ljubičić, gradonačelnik Željko Burić i njegov zamjenik, dogradonačelnik Paško Rakić.


Otkud sad to?


Odakle sad kamion? Do jučer je Novica Ljubičić kukao da nema kune, kako će ga ubiti obveza da novootvorenom "Bikarcu" plaća godišnje šest milijuna kuna plus PDV, kako ne samo da ima dodatne troškove, nego je s tom novom tvrtkom ostao i bez nekoliko milijuna kuna prihoda što ga je ostvarivao dok je "Bikarac" bio u njegovu vlasništvu, te kako će mu minimalno trebati 2,5 milijuna kuna za nove kante, čipiranje starih i zelene otoke za novo prikupljanje otpada. I onda - puc - nakon što je prikupljanje smeća poskupilo za 50 posto, on kupuje - novi auto. Od 1,2 milijuna kuna.

Odakle sad novci za to? Otkad je to sad prioritet, nitko ga nije spominja? Šta, nije za gotovinu, nego je na lizing od pet godina? Pa, svejedno, i to triba platit, odvojit godišnje bar 250 tisuća kuna za rate. A kako, kad se nema, plače se, mižerija? Pa, je li onda uopće tribalo doć do krešimenta? Eto, to su barem neka pitanja koja bi čovik očekiva od oporbe koja puše lokalnoj vlasti za vratom, na običnim, svakodnevnim, komunalnim problemima.

Ili primjer drugi. Prošlog je petka gradonačelnik Burić potpisao sporazum s ministrom pravosuđa Bošnjakovićem, kojom se obvezao sufinancirati uređenje potkrovlja Županijskog suda u Šibeniku i dograditi vanjski lift. S dva i pol milijuna kuna. Od ukupno deset na koliko je procijenjena investicija. I onda naslov ide -"Šibenik dobija moderne sudske prostorije". Ma ne dobija Šibenik ništa - jer se dobiva nešto kada je badava - nego Šibenik plaća ono što bi trebala platiti država. A oporba - ništa. Ni mukajeta. Pa, mogli su barem upitati što grad dobiva zauzvrat, za ta 2,5 milijuna? Možda ima nešto u sporazumu što piše "sitnim slovima"?


Oporba i suhozid


A novu loptu nabacio je u utorak visoko, visoko - idealno za volej - Željko Dulibić, ravnatelj ŽLU-a, koji je pozvao grad Šibenik da podebljaju malo onih milijun kuna što su osigurali u proračunu za Vrnažu. Jer je to, kazao je Dulibić, stvarno zanemariv doprinos s obzirom na to da je ova luka ipak gradska. Županija daje 1,8 milijuna, ministarstvo sedam, a grad – milijun? A za potkrovlje suda - 2,5.

Šta će se tu sad dalje odvijati, kako će se taj unutarstranački, gradsko-županijski "čelendž" zapetljavati i raspetljavati dalje, kad već nema nikakvog drugog, bit će zanimljivo pratiti. Svima osim oporbi. Koja se vjerojatno priprema za naporan rad povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe - ili što je već od velikih datuma na redu - kada će se opet baviti cvijećem i vijencima. I onda se još čude što raste "Živi zid". Pa pokraj njih bi rastao i - suhozid!

26. travanj 2024 06:48