StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Jedino je lova bitna

28. travnja 2018. - 14:17

Ključno pitanje je tko će crpiti zaradu iz krajobraza i prostora; lokalci ili krupni građevinski, pseudo-turistički biznis. To je pravo ideološko pitanje, a nisu ideološka pitanja partizani i ustaše - kazao je to kolega Jurica Pavičić, poznati novinar, filmski kritičar i književnik, predstavljajući svoj najnoviji roman "Crvena voda".

Te su mi njegove riječi pale na pamet kada sam ovih dana vidio na portalima kako je u Tisnom, na otoku Murteru, zavladao pravi rat baš oko nečeg sličnog - "zarade koja se crpi iz krajobraza". I to baš između "lokalaca" i "krupnog biznisa" koji je u ovom slučaju čak i strani. "Lokalci" su, name, Vortex Bech, jedini open air/beach club u vlasništvu Ane Mić i njezina nevjenčanog supruga Marija Živkovića koji je, kako navode, bio uvršten među pet najboljih po izboru klupske scene najčitanijeg portala elektroničke glazbe u Hrvatskoj, za nagradu Ambasador 2017.


Načelnik izabrao


A ovi drugi, koji nisu lokalci, poznati su Garden Festival i Nick Colgan kojem plažni bar Vortex navodno radi buku od koje posjetitelji Gardena ne mogu spavati. Vortex radi after partyje nakon noćnih zabava u obližnjem klubu Barbarella's u vrijeme kad britanski gosti spavaju pa se uprava Gardena stalno na to žali te prijete da će napustiti Tisno ako im Općina ne osigura mir.

- Mi smo s Vortexom pokušali naći kompromis, čak smo im nudili zamjensku lokaciju, ali svi pokušaji suradnje su propali i sada su ostali bez dozvole za rad. Ja im je neću potpisati makar se morao suprotstaviti cijelom Općinskom vijeću – poručio je tišnjanski načelnik Ivan Klarin koji je lako izabrao stranu. Jer, veli, od Gardena u Tisnom živi ogroman broj ljudi i "ja kao načelnik neću niti mogu dopustiti da izgubimo festivale koji su lani privukli između 15 i 17 tisuća posjetitelja od kojih samo od poreza na potrošnju općina ima 800 tisuća kuna godišnje, plus sve one milijune koji ostaju lokalnom stanovništvu, vlasnicima soba, apartmana, kafića, restorana, konoba, taksistima i drugima".

Oporbeni HDZ u Tisnom stao je na drugu stranu. HDZ-ova vijećnica Jelena Obratov optužila je SDP-ovu većinu da "općina zbog nekih igara i igrica onemogućuje svoje stanovnike da rade i da zarađuju".
- U pitanje dovodite život jedne obitelji koja je do grla u kreditima zbog ovog posla - izjavila je za portal Rudina Press.


Dimna zavjesa


I evo nas upravo na onom o čemu je Pavičić govorio, na ideološkom pitanju, odnosno na onom što je jedino bitno - na lovi. Tu nema ni ustaša ni partizana. A vrlo vjerojatno nema ni problema buke, odnosno buka je samo dimna zavjesa koja služi da se izgura konkurencija. Koja radi "after partyje" u iste ure i time im "otima posjetitelje, kačeći se na njihovo ime i stotine radnih sati koje su uložili u ovaj festival", što je napisao i sam britanski promotor.

No, da se vratimo na početak - ili da odgovorimo za kraj: Tko je sada, na ovom primjeru, stranka koja štiti one koji žive od svog rada, malog čovjeka, koja se zalaže za autohtone vrijednosti, održivi razvoj, a tko štiti interese krupnog kapitala, neoliberalnih nemani, bešćutnih korporacija. Tko je ovdje liberalan, napredan, slobodouman, a tko konzervativan, nazadan i zatucan? Tko je tu desni i(li) lijevi? Teško pitanje, velite? Eto svima nama materijala za razmišljanje. Eh, da je protiv Vortexa zagrmio koju filipiku s oltara tišnjanski župnik - kao svojedobno biskup Ivas na Veliku Gospu u Vrpoljcu protiv šibenskog kluba Azimut i cjelonoćne buke - lako bi bilo odgovoriti na to pitanje. Kao što bi lako bilo i predvidjeti na kojoj bi strani (tada) bio SDP-ov načelnik...

24. travanj 2024 01:33