StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Dobrine gaće i 'žestoki napadi'

23. travnja 2018. - 11:17

Vrimena se minjaju. Eto, u Zatonu i dandanas na rivi stoji u kamen uklesano: "Josip Broz Tito, maršal Jugoslavije ovdje je 9. 9. 1953. odao priznanje selu Zatonu za masovno učešće u NOB-u." I to točno na mjestu gdje se najveći sin naših naroda i narodnosti iskrcao s broda. Danas, ravno 65 godina poslije, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Šibenik, a glavne teme s dočeka bile su da je Nediljko Dujić obrija brke i da su Antonu Dobri pukle gaće. Kako je sam napisao na Facebooku: "Od guzice do čička."


Vreća za udaranje


I tek je usput spomenuto da je predsjednica žestoko napala Vladu i premijera. "Jer se samo prošle godine iz Hrvatske iselilo 80 tisuća ljudi, od čega samo u Njemačku 40 tisuća. Nužne su izvanredne mjere. Nemamo mi više vremena za nove apstraktne demografske mjere, već nam treba konkretni akcijski plan", kazala je Kolinda. U svom "žestokom napadu". A uzvratila joj je "neuobičajeno oštro", odnosno "bez dlake na jeziku", Nada Murganić, ministrica za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku. "Svjesni smo da je mnogo lakše kritizirati nego preuzeti odgovornost."

Mo'š mislit žestokog napada, i žestokog uzvraćanja. Da je riječ o dogovorenom "ratu", sračunatom za potrebe predsjedničine predsjedničke kampanje, vidljivo je već i po tome što Plenković – navodno "žestoko prozvani" – nije uzvratio predsjednici osobno, nego preko ministrice Murganić. Koja je za Kolindu idealna meta. Ona može do mile volje "žestoko napadati" Vladu da joj zbog toga poraste rejting. A za Plenkija idealan štit. Jer može do mile volje "žestoko uzvraćati" i "bez dlake na jeziku" a da zbog toga ni za promil ne padne rejting ni njemu ni Vladi. Nego samo ionako "nepopularnoj ministrici", koja u ovom unaprijed insceniranom sparing meču služi kao – vreća za udaranje. Uostalom, Kolinda bi bila u problemima tek kada bi je "najnepopularnija ministrica", o čijem "odlasku iz Vlade" već i vrapci živkaju – pohvalila.


Ne hvali me


Kao što se, primjerice, šibenski gradonačelnik Željko Burić ne treba brinuti kada ga napadaju iz šibenskog SDP-a. Ponekad se čovjek, kad vidi te tragikomične pokušaje, stvarno zapita: "Čekaj malo, pa da oni nisu u dogovoru?!" Naime, šef glavne oporbene stranke Tonči Restović održi presicu u kojoj napadne gradsku vlast da nema smišljenu "kulturnu politiku". I kandidira Natašu Cvitan Plazibat kao svoju, SDP-ovu nestranačku kandidatkinju za – Kulturno vijeće. Pri čemu su ga već novinari koji su bili na presici mogli upozoriti da u javnom pozivu ne stoji da političke stranke mogu biti predlagatelji članova Vijeća. A k tome, kandidatkinja s kojom drži presicu veli da "ne zna koje bi točno korake poduzela na možebitnoj novoj funkciji, budući da nije ni upoznata s radom aktualnog saziva Kulturnog vijeća."

Stvarno, gradonačelnik koji ima ovakvu oporbu ne treba se brinuti ni za treći mandat. Više bi mu šteta napravili kad bi ga počeli hvaliti. Zato što je – evo, lupit ću – pokazao stvarno širinu pa je za novog v.d. pročelnika izabrao dojučerašnjeg predsjednika ŽO HNS-a. Koji je istupio iz stranke kad je HNS u Saboru podržao HDZ. Ali to mu naši gradski oci očito nisu uzeli za zlo. No, to pokraj Dujićevih brkova, Dobrinih puknutih gaća i Kolindinih "žestokih napada" na već palu ministricu – i državnog tajnika koji je sam otišao – očito nije tema...

26. travanj 2024 17:40