StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Dajte joj Smokvicu

24. veljače 2018. - 18:22

Sandra Jakelić ne iskače iz paštete i nije svakom loncu poklopac. Načelnicu općine Rogoznica nećete vidjeti kako - poput nekih drugih posvuduša koji su politiku sveli na estradu - otvara ovo i zatvara ono. Zapravo, njezina je najveća kvaliteta što je u deset godina svog mandata Rogoznicu pretvorila u malo, dosadno, turističko mjesto koje je prije njezina dolaska bilo prava "kašeta brukava".


Stalno u ratu


Tu je stalno ratovao netko protiv nekoga - domicilni protiv stranaca, pravni protiv bespravnih graditelja, koji su čak osnovali i svoju listu, na čelu s Ivanom Nikolićem, bespravni graditelji ratovali su protiv države koja je u Rogoznici rušila kuće bagerom i dinamitom, uz asistenciju specijalne policije. Vlast isto nije bila stabilna - uvodilo se tu i Vladina povjerenika, raspuštalo, sve dok netko u HDZ-u nije iz rukava kao privremeno rješenje izvukao Sandru Jakelić. Na koju nitko nije davao ni pet lipa da će "preživjeti".

Prolazila je u tom smislu sličan put kao Branka Juričev Martinčev u Vodicama. Svi su - i oni koji su bili za i oni koji su bili protiv nje - mislili da će biti lutka na koncu kojom će moći upravljati. Krivo, potpuno krivo. Jer, "lutka" je u ovih deset godina, koliko je na čelu općine, pokazala da nije tek novo lijepo lice na političkoj sceni, nego sposobna i odlučna načelnica koja je - da ponovimo - Rogoznicu sa stranica "crne kronike" odvela na stranice "turističkog barometra". Lani je u svibnju osvojila novi četverogodišnji mandat, bez protukandidata, a njezina lista apsolutnu većinu u općinskom vijeću s osam mandata.


Todorić i Marić


U isto to vrijeme, dok je Sandra Jakelić vodila Rogoznicu, otočić Smokvicu pred njom nesmetano je koristio Ivica Todorić. Tim otočićem upravljala je država. Krasno je to bilo upravljanje! Dali su je na upravljanje 30 godina jednom poduzetniku - bez naknade - a ovaj ju je onda ustupio drugome. Vjerojatno ne za lijepe oči. Onog momenta kad je Todorić pao, država se sjetila da on taj svoj privatni ljetnikovac ne plaća ništa. Pa mu ga je onda kapriciozno uzela. Kao, eto, oni brinu.

Ministar Marić izračunao je da Todorić na ime koncesijske naknade i najma državi duguje 230 milijuna kuna, ali da je većina toga otišla u zastaru. I da je ostalo 25 milijuna kuna za naplatiti. Neka stane u red s ostalim vjerovnicima "Agrokora". I kao da nije bilo dosta štete koju nam je ovakvo upravljanje Smokvicom donijelo, nego trpimo i novu.

Kako? Otok čuvaju Klemmovi zaštitari, a to opet mi plaćamo. Kao što plaćamo i ministra Marića, i cijelo njegovo ministarstvo koje se o tome brine. Na način da izjavljuje da je sudbina otočića u rukama općine, koja treba s njega skinuti u svom prostornom planu oznaku "vojne" i staviti "turističke" namjene. Iz općine mu odgovaraju da to ne radi općina, nego Ministarstvo obrane. Odnosno, država. Jer, da je Smokvica bila općinska, dosad bi bila riješena kao i sve drugo…

25. travanj 2024 09:38