StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Čekali Srećka, a ukazala se Zdenka

11. veljače 2018. - 14:07

Bio mi je prika prije 15-ak godina mladi inženjer u jednoj od naših gradskih uprava - čak ih je pet u našoj županiji - kada ga je, kao tobože upućenog i insajdera, jedan od poduzetnika koji je za posao bio zainteresiran, pitao - "Mali, ko će dobit natječaj?"
Prika mi se zbunio - "Kako ko, nemam pojma."
- "Nemaš pojma? Pa šta ste onda raspisivali natječaj? Da dobijete izvođača radova? E moj sinko, nikad od vas ništa dok ne zapamtite - Natječaj se ne raspisuje dok ne znate koga ćete na njemu izabrat! Ovako ćete dobit samo brige!"

Riješena zagonetka

Slične onima u kojima se trenutno nalazi šibenska gradska uprava. Koja je raspisala natječaj za ravnatelja kazališta. A da nije znala ko će se na njega javiti. Znala je samo da ne želi da se na njega javi dosadašnja ravnateljica Maja Trlaja - pa se ona nije ni javila. I znala je isto tako da se na njega neće javiti onaj za kojeg su željeli da se javi, a to je Srećko Šestan. Nekadašnji pomoćnik ministra kulture, a danas aktualni ravnatelj Zorina doma u Karlovcu. Bio je između ostalog i ravnatelj kazališta lutaka u Rijeci, i intendant riječkog HNK, a k tome i rođeni Šibenčanin. S tim se podatkom potpuno rješava zagonetka na koga je mislila Maja Trlaja kada je rekla da ne zna ko će biti novi ravnatelj, ali da bi to mogao biti "netko izvan Šibenika, tko dobro poznaje Šibenik." A dogradonačelnik Paško Rakić kada je u prednovogodišnjem intervjuu rekao da novi ravnatelj mora biti i "dobar menadžer". A di ćeš boljeg od intendanta HNK?
No, kako gradska uprava nije nakon Šestanova odbijanca imala varijantu "b", a natječaj se već najavio, pa i raspisao - jer i po zakonu se mora raspisati godinu dana prije isteka mandata dosadašnjeg ravnatelja, odnosno ravnateljice - sada je ispalo tako kako je ispalo.

Brljanje s kazalištem

Na natječaj se javio samo jedan kandidat, Zdenka Bilušić. Likovna umjetnica sa završenom Akademijom, dugogodišnji pedagog, profesorica likovne kulture, Trenutna voditeljica Centra za vizualnu kulturu djece i mladih u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić". I aktualna predsjednica Kulturnog vijeća grada Šibenika. I dugogodišnja voditeljica likovnih i lutkarskih radionica na MDF-u. S kojom prije raspisivanja natječaja nitko nije računao...
No, sada bi trebao. Jer, gradska uprava više nema puno manevarskog prostora. Ili će izabrati Zdenku Bilušić. Ili će poništiti natječaj. Pa tako kupiti nešto vremena. Razlog formalni će se već naći. Neusklađenost ovog s ovim, onog s onim. No, bilo bi šteta - u iščekivanju Godota - "potrošiti" Zdenku Bilušić a da joj se prije toga nije dala šansa. Jer, Šibenik takvog kadra - k tome i voljnog da se suoči s izazovima - baš nema na bacanje. Uostalom, nije ona kriva što se dugogodišnje petljanje - ili bolje reći brljanje - niza dosadašnjih gradskih uprava s kazalištem izgleda nastavlja i dalje...

26. travanj 2024 10:14