StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Kolektivne dubioze

10. prosinca 2017. - 10:52

Kako s jednom "Dubiozom" pokriti sve druge dubioze? Pitajte Željka Burića, šibenskoga gradonačelnika. On to fantastično dobro radi. Uzme "Dubiozu" kolektiv za "duplo više eura nego prije tri godine" iako nisu duplo bolji bend nego 2014. godine, kako je to precizno izvagao kolega Marko Podrug. U čiju (pr)ocjenu glazbeno-estradne vrijednosti nimalo ne sumnjam. Ali ne sumnjam ni u našega gradonačelnika.
Njemu se "Dubioza" jednom već debelo isplatila i preplatila. Ona ga je zapravo lansirala u orbitu i trasirala mu put u novi mandat. HDZ-ov gradonačelnik koji u svoj grad za doček Nove godine dovodi "ljevičarske ikone", najrigidnijemu "desničarskom" biskupu u Hrvata unatoč i usprkos? Pa to mora biti sjajno! Azimut, biskup Ivas i Ante Kulušić, Tomislav Karamarko, prosvjed ispred katedrale, desni, lijevi, i na kraju kao šlag doček Nove s "Dubiozom" - cijela ta predstava učinila je dr. Željka Burića "nacionalno vidljivim" i donijela mu taman toliko "lijevih" ili "nesvrstanih" glasova koliko mu je trebalo da pobijedi.

Šaraj malo

A kako je atmosfera danas u i oko Šibenika slična ili čak i nabrijanija nego što je to bila prije tri godine - biskup Košić, pa zarađenje mitropolita Nikodima, pa izjave Aleksandra Vulina, šibenski je gradonačelnik ponovno došao na istu, sjajnu ideju - "šaraj malo". Daj sad malo opet Dubioze kolektiva. Ako je vrijedilo prije tri godine, vrijedit će opet. Duplo više novca? Pa šta ima veze! Znači da ih svi hoće, a samo smo ih mi uspjeli dobiti!
Uostalom, kako će SDP-ovci reći da je "Dubioza" preskupa? Nikako, e to je i Joško Šupe morao reći – "Za Dubiozu palac gore!" Čak ni poslovično kritična Iris Ukić Kotarac nije mogla reći ništa gore nego da je to "osrednje rješenje" te da je "60 tisuća eura malo previše za nekoliko refrena koje će mlađa publika otpjevati s Dubiozom". Koja više nije "osvježenje" kakvo je bila na Terraneu i prije tri godine.
No, nema vajde od toga da političari postanu "rock kritičari". Efektniji je bio vijećnik Ivo Glavaš koji je, ne upuštajući se u takvu "rađu" vrlo brzo skužio u kojem grmu leži zec.
- Gradonačelnik Burić i njegova administracija su jedan pravi "Dubioza kolektiv". Dok su s jedne strane Šibenik doveli na listu srama zbog oko 900.000 kuna neplaćenog PDV-a državi i grad preopteretili dugovima, s druge strane platit će oko 62.500 eura za nastup "Dubioze" kolektiv. Pametnom dosta - kazao je kolegici Dijani Ferić.

Crvene postole

I to je to. Kako s jednom "Dubiozom" pokriti sve ostale dubioze. O kojima se niti piše niti govori. Nego se piše i govori o tome kako je "najbolja zabava opet u Šibeniku". "Vrhunac koncertne sezone", "Šibenik stao uz bok nacionalnim, urbanim središtima". "Dubioza je u Zagrebu održala generalnu probu pred Šibenik, pred 17 tisuća ljudi u publici".
I to puno novaca? Ma, puno je jedino kad tuku! Novinari se rastrčali pa pitaju po hotelima ima li navale na sobe i apartmane za doček? Nema, javljaju. Polako, još je rano, bit će – odgovaraju iz gradske uprave. A ako ne bude, reći će kao i 2015. - "Jebi ga, bilo je ledeno. Da nije, bilo bi svita duplo više. Ionako je bilo najviše dosad. Najviše u povijesti."
Može i to bit. Ko zna ko je sve od gostiju bio na dočeku Nove godine 1066. i uz koga su je – koji bend, pivače i svirače - čekali kralj Petar Krešimir IV. i njegova svita te godine kad su prvi put u povijesti "metnili na kartu" šibensko ime. U svakom slučaju, Tonča Restovića, novog SDP-ova predsjednika u gradu Šibeniku čeka iznimno težak zadatak. S čim i s kim će on ratovat protiv ovakvog protivnika? Tako šta će se slikat s ovima šta su isprid katedrale i spomenika Jurju Dalmatincu naslagali crvene postole - njemu su istobojne bile na nogama - pa tako poslat poruku javnosti da su oni "ZA društvo bez nasilja nad ženama i ZA ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji". Nastave li u istom tonu, s takvim slikavanjima, mogu se - slikat.

23. travanj 2024 02:06