StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Pismo 12 trapavaca

11. studenog 2017. - 20:50

Ubi me prejaka riječ - pjevao je svojedobno pjesnik, Branko Miljković, prije nego je mlad pao kao žrtva vlastitog talenta i poetskog usuda. Ali to da su riječi opasne, da ubijaju, ranjavaju, uzdižu i ruše karijere, to je već opće mjesto, fraza čak i u svakodnevnom govoru. Veli naš narod - Bolje je svašta ist, nego svašta govorit.

Ali, to političari nikako naučit. Njima je draže slušat sebe nego Boga vidit. Ne mogu odolit kad vide mikrofon, ili upaljen diktafon, ili barenko otvorenu bilježnicu pa pričaju, pričaju – čak i ono šta ne bi tribali. U tom je smislu mudar savjet dao Marko Slavica premijeru Andreju Plenkoviću kad je ono bio u Šibeniku na predizbornom skupu - "Vlasnik si samo onih riječi koje nisi izgovorio". Morao mu je par puta ponoviti dok ga u onoj gužvi nije razumio...


Dvoboj Dujić-Pauk


Bilo bi dobro da je i župan Goran Pauk malo više imao na umu te mudre riječi. I on je, naime, jedan od onih koje je proteklih dana i tjedana "ubio" koji redak viška. "Uhljebio sam ja puno znanih i neznanih" - kazao je Pauk u intervjuu za "Slobodnu Dalmaciju". I pokrenuo lavinu. Takvu da ga je zamalo zatrpala. A baš je bio u neviđenom zaletu. Na vrhuncu i putu da vrati moć i utjecaj koji je imao u stranci prije nego je izgubio na izborima za predsjednika Županijskog odbora od Dujića.

Dobio je novi mandat župana na neposrednim i to prilično glatko, s predsjednikovanjem hrvatskom udrugom županija dobio je i "nacionalnu vidljivost" i važnost, a onda je u "naletu iskrenosti" sve to prosuo. I pod teretom negativnog publiciteta prilično oslabio vlastitu poziciju. Lucidno je kolega sa Šibenskog portala, novinar Goran Pauk – zove se jednako kao i župan – zaključio da je izbor čelnog čovjeka državne uprave u županiji dvoboj između Nediljka Dujića – koji na to mjesto gura odvjetnika Branimira Zmijanovića i župana – koji podupire dosadašnju predstojnicu Editu Grubišić.

"Riječ je, između ostalog, i demonstraciji političke sile budući da je župan svojim reizborom opet ojačao, a Dujić je ‘pošto-poto’ htio pokazati i dokazati da on vuče političke konce i da je glavni politički faktor u županiji. Stoga je obilazio sve relevantne ljude u stranci i Vladi kako bi lobirao za Zmijanovića" - sklopio je Gogo priču u prilično logičnu cjelinu.


Moraju bit 'kuco'


A što tek reći za "prejaka riječ" i rečenicu "viška" iz pisma kninskih HDZ-ovaca Nacionalnom vijeću HDZ-a. Ono je ubilo čak 12-icu, sve one koji su ga potpisali. A onima protiv kojih su pisali ne da nisu naškodili, nego naprotiv. Naravno da Nacionalno vijeće nije ni razmatralo njihovu molbu da se preispita odluka Županijskog odbora o raspuštanju kninskog HDZ-a kada su napisali da će to "omogućiti povratak Srba u Knin te tako uništiti san dr. Franje Tuđmana koji je s razlogom raselio ovo područje".

Katastrofa! Oni koji su potpisali ovakvo nešto mogu biti sretni da ih nakon nje nije izbacilo iz stranke. U svakom slučaju morat će barem neko vrijeme biti "kuco" dok se čitava priča ne zaboravi. A s njima i Josipa Rimac kojoj je nakon izbora za državnu tajnicu - i barem formalnog uzleta - pismo dobro došlo da malo uzdrma i - preispita - Dujićevu poziciju. Ali su je svojom trapavošću samo ojačali.

26. travanj 2024 14:47