StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Burić trenira čistoću

17. lipnja 2017. - 11:18

Treba li i danas čitati između redaka? Danas, kada se može napisati što god kome padne na pamet, kad ima više medija, novina i portala nego što je do jučer bilo novinara. Štoviše, danas kad čeljade ima Facebook, Twitter i vrag zna što sve ne, svatko je novinar, svako može napisati što ga je volja.

No, izgleda da nije stvar toliko u pisanju, koliko u čitanju. Pisati može – kao što i piše - svatko, ali čitati, analizirati informacije, izvlačiti iz njih nove vijesti i činjenice, to je već nešto drugo. Eto, znate li primjerice odgovor na pitanje – je li šibenski gradonačelnik Željko Burić zadovoljan direktorima svojih komunalnih tvrtki? Ja vam tvrdim da nije! Odnosno, mislim da je prilično ljut na njih. A vi me možete pitati kako znam? Je li mi možda sam to rekao ili se na njih požalio? Naravno da nije! Nije blesav, pa da sad ide pred izbore i oko izbora otvarati frontove, sada kada mu je doslovno svaki glas trebao. No, kad kao prvu stvar poslije izbora izjavi "Krećemo u reorganizaciju komunalnih tvrtki. One moraju biti efikasnije! - to onda znači nešto.

 

Takvu izjavu teško očekujete od nekoga koga portal gradonačelnik hr. na kojem je intervju s dr. Željkom Burićem objavljen, predstavlja da je "definitivno najuspješniji gradonačelnik u 2. krugu ovih lokalnih izbora. Ne samo da je osvojio najviše glasova – 69,78 posto, te je prvi gradonačelnik Šibenika koji je uspio osvojiti drugi mandat zaredom, nego je od prošlih izbora 'narastao' za čak 20 postotnih poena." Da ne bi bilo da je novinar ili urednik nešto tu vadio iz konteksta, gradonačelnik je to najavio kao jednu od dvije stvari koje su mu prioritet u novom mandatu. Prva je informatizacija gradske uprave, a druga - "drukčija organizacija i konsolidiranje niza gradskih tvrtki, u prvom redu mislim na one koje se bave komunalnom djelatnošću. Jer, s obzirom na dinamiku razvoja grada i očekivanja u smislu održavanja komunalnog reda, efikasnost komunalnih službi se mora mijenjati." Da gradske komunalne službe – odnosno tvrtke – nisu efikasne lako je bilo pročitati "između redaka" i kada je Grad Šibenik prije neki dan pompozno potpisao ugovor s 30 "sezonaca" koji će djelovati kao svojevrsni "odred za čistoću" i to baš na komunalnim radovima. Platit će to Zavod za zapošljavanje 674 tisuće kuna, ali i grad koji će financirati radna odijela i obuću, obuku za rad. I sve to pokraj čitavog niza gradskih komunalnih tvrtki!


A angažiranju sezonaca se i pribjeglo zato što iz mjesnih odbora stižu primjedbe da se grad ne održava kako treba, da se ne kosi trava, ne čiste zelene površine, ne odvozi smeće, ne održavaju groblja. Burić je i tada za "Slobodnu" kazao da će trebati povećati efikasnost "Čistoće", "Zelenila", "Čempresa". Vodovod nije spomenuo, ali valjda i on tu negdje spada. Riječ "holding" nitko nije spomenuo, ali trebalo bi biti očito da se o nečemu takvom unutar gradske uprave razmišlja.


No, očito je da su prije nego javnosti ove poruke namijenjene HDZ-ovim direktorima gradskih tvrtki i poduzeća. Jeste naši, ali morat ćete se mijenjati i biti efikasniji, inače ćete ostati bez firme. Fuzionirat ćete se. Sada je pravo vrijeme da gradonačelnik svojim stranačkim kolegama pošalje takvu poruku, nakon što je ponovno osvojio izbore. Ako ga sad ne shvate ozbiljno, a kad će?! I to im želi poručiti da je taj novi mandat osvojio usprkos, a ne zahvaljujući njima. Druga je stvar koliko će sam gradonačelnik na svojoj politici "novog kursa" ustrajati...

26. travanj 2024 03:08