Zdravko Pilić

GOVOREĆI OTVORENO Pakovački lobi smijenio miljevački

GOVOREĆI OTVORENO

Pakovčani su dosad bili poznati po pakovačkom siru i Slavenu Biliću – to su im bili najjači brendovi. Politikom su drmali susjedi Miljevčani, čiji je 'lobi' bio najjači u domaćim okvirima, s pipcima pruženima prema Splitu i Zagrebu, koji su tom neformalnom zavičajnom klubu bili snažna logistička podrška. Baš poput Ivice Lovrića, jednog od najbližih suradnika sveprisutnog Milana Bandića, zagrebačkog gradonačelnika, njegovog pročelnika za obrazovanje i sport još od 2009. godine. Lovrićevim posredovanjem – svjedočio je o tome fra Božo Duvnjak, gvardijan franjevačkog samostana Gospe od Milosti – Visovac bi trebao dobiti javnu rasvjetu na solarni pogon, čije bi troškove pokrio grad Zagreb. Za Gospin otok – i njegovih šest stalnih stanovnika, franjevaca - bit će to velika stvar, za Milana Bandića velika gesta, a za zagrebački proračun sitnica, tek jedna u čitavom nizu donacija gradonačelnika s velikim ambicijama.

Uspon braće Rakić

No, glavna glava miljevačkog lobija u županiji Šibensko – kninskoj bio je punih deset godina Ante Kulušić. Njegova je, hoćeš-nećeš bila ako ne prva a on barem zadnja svaki put kada je politika odlučivala o nečem – a zapravo je riječ o svemu bitnom. Bio je kroz cijelo to razdoblje šef ŽO HDZ-a, saborski zastupnik, dobro palćeni šef poslovnice Croatia Osiguranja, a ionako veliku moć i utjecaj dodatno je učvrstio funkcijom dopredsjednika Mamićevog HNS-a. No, s Kulušićevim padom, došlo je do promjene, pa je danas u Šibeniku i županiji sve zamjetniji pakovački lobi, čiji rastući utjecaj najbolje simbolizira streloviti politički uspon braće Rakić. Stariji Ante izabran je nedavno za predsjednika Gradskog vijeća Šibenika, a mlađi brat Paško dopredsjednik je Gradskog odbora HDZ-a, s najboljim izgledima da ga HDZ na predstojećim lokalnim izborima kandidira za dogradonačelnika. Ukoliko drugo dogradonačelničko mjesto – prvo je rezervirano za Danijela Miletu – ne ustupi nekom od potencijalnih koalicijskih partnera. No, njihov utjecaj na stranku još je i veći od formalnog obnašanja dužnosti – Paško je desna ruka šibenskog gradonačelnika Željka Burića, a brat Ante isti je organ Nediljka Dujića u Županijskom odboru. Inače ne bi bio njegov tajnik. Neformalni utjecaj, koji daleko nadilazi njegovu formalnu ulogu (tek) člana Županijskog odbora, ima u pakovačkom lobiju i Frane Bilić. Bilić je 'opinion maker', on zna kako se i na koji način donose odluke u stranci, kako nekog promovirati, baciti 'upljuvak'. Primjerice, uz dr. Željka Burića stao je još u vrijeme kada su mnogi u njemu gledali 'strano tijelo' iz HSLS-a – on ga je svima i svugdje neumorno predstavljao kao idealan izbor za šibenskog gradonačelnika, što je na kraju i postao. U Drnišu je također potpredsjednik Gradskog vijeća Pakovčanac Ante Pleadin Šulc, karataš Ivan Zoričić predsjednik je Zajednice sportova grada Drniša, a Ante Cigić predsjednik je Savjeta mladih Šibensko – kninske županije.

Bolnica - pakovačka utvrda

Jaka pakovačka utvrda je i šibenska opća bolnica, koja zapravo ima pakovačko vodstvo, počevši od ravnateljice dr. Sanje Jakelić, pa do njezinog pomoćnika za financije Marinka Bilića, koji je ujedno i predsjednik gradske četvrti Jadrija, a brat mu Rade, načelnik je PP Vodice. Jaki pakovački adut u HDZ-u je i druga sestra Jakelić, Sandra, dugogodišnja načelnica općine Rogoznica – otamo joj je majka – i bivša saborska zastupnica. Pakovačkim Jakelićima pripada i Davor Jakelić, direktor drniškog komunalnog poduzeća 'Rad', a njegova je supruga – pakovačka nevista – Mladena Baran Jakelić, v.d. pročelnica Ureda šibenskog gradonačelnika Željka Burića. Pakovačkim korijenima može se pohvaliti i šibenski dogradonačelnik Nikica Pendžer, kojem je mama iz Pakova sela, iz plemena Petrovića. Ujac mu je poznati sirar Slavko Petrović

Naslovnica Govoreći otvoreno
You must configure this module first via "Module Settings"