StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Dulibićev 'moj spas za me'

22. prosinca 2016. - 13:56

Priča kaže kako je u sporu dva radikalska prvaka trebao presuditi čuveni srbijanski političar Nikola Pašić zvani Baja. Primi prvoga, sasluša ga pažljivo, i kaže mu:- U pravu ste, gospodine! Primi drugoga, sasluša i njega pažljivo, pa mu kaže isto što i prvom: – U pravu ste, gospodine! Sekretar koji je tu bio prisutan, nije izdržao pa mu je rekao: - Ali, gospodine predsjedniče, kako ste mogli jednom kazati kako je u pravu, i drugom kako je isto tako u pravu? To nema smisla! A Pašić, kažu, pogladio je bradu: – Momče, da znaš da si i ti u pravu!

Sve smo riješili!

Bilo kako bilo, niko se na političkoj sceni Srbije nije održao tako dugo kao Baja. A politika je svugdje ista. Održavao se u njoj i naš gradonačelnik dr. Željko Burić na sličan način. Ni on nije rado govorio nekom da nije u pravu i da nešto ne može, radije je govorio da nešto može. Po sistemu – ako već ne možeš dati, onda barem obećaj. Svima sve. Pa ćeš ti biti zaslužan za sve, a uvijek netko drugi odgovoran za sve što eventualno pođe po zlu. Imao sam dobru volju, podržao sam vas, ali nije išlo. Prije dvije godine govorio je za ŠibenikIn – "Odlazak pumpe je dogovoren, na rivi će biti zelena površina s parkingom! Izgradnja hotela na rivi je prioritet i zbog toga smo dogovorili sa županom Paukom pomoć oko izmještanja benzinske pumpe nasuprot hotela kojoj na toj atraktivnoj lokaciji na rivi nije mjesto. Izmještanje pumpe koja se nalazi na pomorskom dobru, dogovoreno je tijekom pregovora s poduzećem INA dok smo rješavali hipoteku u TEF-u" – kazivao je tada šibenski gradonačelnik.
Dvije godine kasnije, točnije ovih dana, stvar se izokrenula – investitori hotela, točnije u njihovo ime Ante Mioč iz tvrtke Riva sunca optužili su gradonačelnika kako je dao suglasnost županijskoj Lučkoj upravi da raspiše natječaj za novu koncesiju na rivi za idućih 20 godina, a na njega se javila samo INA. Na užarenoj sjednici Gradskog vijeća, na kojoj je oporba, njušeći po prvi put krv dosad potpuno neranjivog 'teflon' gradonačelnika, šibenski se poteštat branio kako grad daje samo neobvezujuće mišljenje o koncesiji, a odluku donosi županijska Lučka uprava (ŽLU). 'Mišljenje koje je grad uputio ŽLU proizlazi iz nagodbe grada s INA-om u rješavanju hipoteke na zemljištu TEF-a koje su bile teške gotovo 150 milijuna kuna, a mi smo ih riješili za 12 milijuna kuna. Uz obvezu da ćemo INA-i pronaći drugu lokaciju za preseljenje benzinske crpke na Vanjskom. A ako to ne uspijemo, dužni smo im četiri milijuna kuna.' – elaborirao je gradonačelnik. Drugim riječima, nisam ja kriv. Pljeskali ste mi, jednoglasno kad sam riješio INA-u. Ovo je cijena koju (još) treba platiti, odluka je na vama.

Igra 'žmire'

Da je stvar išla kako je trebala, gradonačelnik bi se i ovaj put izvukao neokrznut. Obećao je riješiti pumpu, ali nije mogao. Naime, Županijska lučka uprava uopće nije trebala tražiti mišljenje grada Šibenika – odatle i poruka kako je ono ionako neobvezujuće – no za Željka Dulibića Crnog, ravnatelja ŽLU, to je zlata vrijedan papir. Ne treba imati puno mašte da se zamisli što bi se sve sručilo na njegovu glavu da ga nije tražio. A još kad se svemu doda kako mu je supruga pročelnica Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, onog iz čijeg je grafičkog dijela GUP-a ova pumpa – navodno tehničkom greškom – ispala... Tko bi u tom slučaju povjerovao u to da je to slučajnost? Zato je traženjem suglasnosti Dulibić odigrao sjajan potez kojim je u ovoj igri 'žmire' objavio 'moj spas za me'. Drugi nek se prpaju...

25. travanj 2024 15:21