StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Roster koji obećava

26. rujna 2019. - 23:38

Slažem se s tvrdnjom da naš klub grije bolja prošlost, ali se ja, kao i stotine "funcuta", nikad neću odreći snova o povratku Šibenke na stare staze slave. Vratili smo staro i sveto ime klubu, možda za koju godinu opet zaredamo s dobrim rezultatima. Volio bih da neki mlađi novinar za dvadesetak godina napiše novu knjigu o novim uspjesima Baldekina – tako je na promociji knjige "Ši-Ši-Šibenka: Od Miminca do Baldekina" simpatično zborio novi predsjednik šibenskoga košarkaškog prvoligaša, odvjetnik Ante Burić.

Jablanove pohvale

U Burićevim riječima ćutio se jedva prikriveni optimizam glede sezone, koja počinje ovog vikenda. Možda su pretjerana očekivanja da će "narančasti" već ove godine ući u žestoku borbu za naslov s Cibonom i Zadrom, ali malo nas tko može razuvjeriti u spoznaji da je roster Baldekina više nego raznovrstan, da se novo klupsko vodstvo itekako potrudilo sanirati bolne točke. Najjasniji je argument potonjoj tvrdnji angažiranje "u pet do 12" svestranog Crnogorca Vladimira Dašića i američkog studenta Erica Cobba. Stručni stožer zapravo nije ni imao kamo poslije komplicirane ozljede leđa nadarenog Pavla Paića. Bez spomenute dvojice, Baldekin bi zapravo bi prilično tanak glede košarkaških "tornjeva".

Nije teško obrazložiti tezu o raznovrsnosti igračkoga kadra. U prvom je planu, dakako, već dijelom provjerena šibenska mladost (Nakić, Šarić, Gulin). Košarkaške patine ne fali starosjediocima Milekoviću i Bašiću, ali bogme ni novajliji Primorcu.

– Nisam mu osobno menadžer, ali mislim samo dobro o Primorcu. On je jamačno dobro rješenje za šibenske probleme pod obručima – još jednom je ponovio svoje mišljenje o visokom Hercegovcu šibenski košarkaški menadžer Robert Jablan.

Treba li posebno objašnjavati kako iskusni Zadranin Jakov Vladović nije doveden da krade dragocjene minute šibenskom razigravaču Domagoju Šariću, nego da mu bude sjajna nadopuna, pa i partner na bekovskim pozicijama u trenucima kad treba iskustva i mira, a Šarić se može bez problema preseliti na "dvicu"!?

I tako malo-pomalo dolazimo do najvećeg šibenskog košarkaškog blaga, petorice nadarenih "poletaraca" ili (dojučerašnjih) kadeta: braće Ivišić, Pleadina, Klarina i Živkovića.

Argumenti za optimizam

Autor kolumne, koji je gotovo pet desetljeća vezan uz Baldekin, ne bježi od teze da od doba Dražena Petrovića i Ivice Žurića šibenski prvoligaš nije imao tako nadarenu i dobro selektiranu kadetsku momčad. Međutim, Miro Jurić i članovi stručnog stožera jednako ne smiju bježati od tvrdnje Vlade Đurovića "da braća Ivišić kao centri NBA potencijala moraju povećati sate individualnog rada".

Ukratko, dovoljno je argumenata za optimizam Funcuta i ostalih. Kratkoročno, a pogotovo dugoročno. Naravno, uz uvjet da se na Baldekinu ne mijenja momčad, a ni jasni ciljevi klupske (stručne) politike.

25. travanj 2024 03:56