StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Vodice nisu nogometno selo

7. rujna 2019. - 12:40

Idemo u selo na piće! – tako bi svom klapskom voditelju nerijetko znao poslije probe vodičkih Bunara, višestrukih omiških laureata, znao govoriti sjajni tenor Ante. I redovito navukao osmijeh na lice Šibenčaninu. Ne bez razloga.
Fetivim je Vodičanima ostala navika da svoj lijepi grad nazivaju selom kao u doba, kad nije bilo Šibenskog mosta, a Vodice mirisale po znoju svojih težaka. Danas su Vodice moćno turističko središte, ali i grad s nemalim potencijalom za kulturu i sport. Zato silno raduje dobar start vodičkih nogometaša u Trećoj ligi, koju su čekali godinama, da ne kažemo - desetljećima.

Bod na teškom gostovanju

- Naš startni remi ohrabruje iz malog milijuna razloga. Prije svega, iščupali smo bod u Baškoj vodi, gdje domaća Urania prošle sezone nije doživjela nijedan neuspjeh. Naša pomlađena momčad se uvjerila kako Treća liga nije bauk. Vraćali smo se iz rezultatskog minusa, pretrpjeli isključenje i kaznene udarce na prilično dramatičan način. Što kriti da mi je vrijedni bod (Vodice – Uranija 3:3) posebno drag zbog našeg predsjednika Marina Mikšića, čija upornost u klupskim ambicijama graniči gotovo s fanatizmom – zadovoljno nam je pričao trener Vodica Zoran Slavica, koga kao igrača (i trenera) po dobru pamte i Šibenik, i Hajduk.

Nije bilički Lav, kako ga obično zovu suigrači i prijatelji, i jedina šibenska snaga u vodičkom klubu, a ni u prvoj momčadi. Vodičani su krenuli radom na duge staze, otkako je brigu o mladima preuzeo šibenski veteran Marko Kartelo, sportski direktor NK Vodice. Junak utakmice u Baškoj vodi bio je vratar Marko Mihaljević Dido, zakleti Funcut i "vječna“ nada šibenskog nogometa. Zašto "vječna“!?

- Kako se zove onaj nadareni momak na vratima Šibenika. On može daleko dogurati – kazivao je prije desetak godina hrvatski izbornik Slaven Bilić, kad je stigao na Baldekin na humanitarnu utakmicu malog nogometa. Šibenski dres su u mlađim kategorijama nosili i Ivan Andrej Tabula i Bruno Markota i Ivan Pavao Vlajić. Momci koji su plijenili dobrim potezima na vodičkom trećeligaškom krštenju.

Okrenuti domaćim igračima

- Mi smo uporni u orijentaciji na momke iz Šibensko-kninske županije. S nama su već počeli vježbati Šime i Duje Pešić, koji su prošle sezone nosili dres zagrebačkog Lučkog, a koji su korijenima iz vodičkog zaleđa, preciznije iz Čiste Velike. Riječ je o igračima, za koje vjerujem da nam mogu pomoći, a koji su kao i većina spomenutih nosili i vodički i šibenski dres – otkrio nam je predsjednik NK Vodice Marin Mikšić, koji ne propušta ligaške utakmice na Šubićevcu, a koji ne krije želju da suradnja u razmjeni igrača između Vodica i Šibenika dobije jasnije konture.

U prilog tome ide i činjenica da će Vodičani svoje trećeligaške utakmice do konačnog uređenja igrališta u svojim Račicama igrati upravo na Šubićevcu. Kraj takvih sportskih, pa i dijelom emotivnih podataka "ne ide nam u glavu“ da novi trećeligaš nije mogao dobiti barem jedan šibenski poklon u nedavnim posudbama Šubićevca. Pogotovu, što su sva trojica posuđenih Šibenčana završili na trećeligaškim adresama: Luka Fuštin u Junaku, Antonio Đaković u Zagori, te Pjero Lokin u Neretvi.

23. travanj 2024 11:55