StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Vodičani grade od krova

27. lipnja 2019. - 14:25

U sjeni grčevite borbe HNS-a i Hajduka za nastup "vatrenih“ u Poljudu i neuspjelog pokušaja narančastih da se domognu Prve lige, ispod radara je gotovo neopaženo prošla vijest da je Natjecateljska komisija HNS-a promovirala nogometaše Vodica u trećeligaše.

Iako odluku komisije formalno treba potvrditi Izvršni odbor HNS-a, Vodičani se polako pripremaju za viši rang. Neovisno o tome, što su Vodičani na tom putu više profitirali administracijom – njihovi konkurenti iz Pakoštana i Konavala nisu imali uvjeta za dobivanje trećeligaške licencije - nego nadmetanjem na travnjaku, valja čestitati "vječnom“ (i upornom) predsjedniku NK Vodice Marinu Mikšiću na vjerojatnom plasmanu Treću ligu. Jednako treba hvaliti i njegovu objektivnost u trenutku, kad je imao dovoljno razloga za opijenost, sreću i zadovoljstvo.

- Mi bismo, ruku na srce, trebali angažirati gotovo cijelu novu momčad ili desetak nogometaša, ako kanimo opstati u višem rangu.

Formula s Baldekina

Na takav nas stav tjera negativno iskustvo iz ranijih trećeligaških kvalifikacija. U pravilu smo se sudarali sa suparnicima, poput biogradskog Primorca, osjetno jačim, iskusnijim i kvalitetnijim. Svjesni da naša Županijska liga nema ni približno takvu kvalitetu, kao susjedne, splitska i zadarska – kazivao nam je Mikšić neposredno poslije primitka vijesti iz Zagreba.

Vodičani će, ako smo dobro razumjeli Mikšića, svoju trećeligašku kuću graditi "od krova“. Posve uvjereni da je to ispravan put. Ili s vjerom da bi ta nova, uvjetno rečeno "umjetna momčad“ za koju godinu dočekala vodičke dječake i mladiće, koji su već ranije zakoračili u konkurenciju na razini Dalmacije. Dobrim dijelom i zahvaljujući sustavnom i stručnom radu Marka Kartela, nekadašnjeg mladog reprezentativca i prvotimca Šibenika, koji je smisao svog trajanja u nogometu našao upravo u radu s vodičkim mladcima.

Treba li podsjećati i na to da vodički nogometni djelatnici na taj način slijede davnu formulu KK Šibenka. U prve dvije prvoligaške sezone šibenska se košarkaška momčad doimala kao mala "legija stranaca“ da bi već treću sezonu konce igre pohvatali domaći talenti (Dražen Petrović, Nenad Slavica, Ivica Žurić, Robert Jablan…). Takav rasplet zbivanja na travnjaku od srca želimo Vodičanima.

Pitanje je, međutim, ima li u planovima za pojačanja i mjesta za igrače Hajduka, s kojim su Vodičani potpisali dugoročni ugovor o suradnji, ali i Šibenika, koji je oduvijek bio prva postala selidbe nadarenih Vodičana. O tome svjedoči i na brzinu sastavljena momčad od nogometaša iz Vodica (i vodičkog susjedstva), koji su nosili narančasti dres: Višić (Palunko), Bakmaz, Bašić, Perica, B. Španja – Roca, T. Španja, I. Pešić – Štampalija, Kendeš, Lasan.

Torcida i Funcuti

Jasno je da Mikšić ne želi prelamati dvojbu Hajduk ili Šibenik u suradnji glede posudbe igrača. Bolje rečeno, on je kao Vodičanin rado viđen gost na Šubićevcu, pa je očekivana dobro poznata teza o umiljatom janjetu koje dvije majke sisa.

Jedan od uvjeta za takvu priču je jamačno i stišavanje negativnih strasti među (vodičkom) Torcidom i Funcutima. To je, međutim, tema koja prelazi okvire Šibensko-kninske županije. Tko zna, možda upravo Šibenčani i Vodičani naprave prvi mali, ali važan korak.

19. travanj 2024 15:57