StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

I Šiši kaže: Bravo, Miro

25. travnja 2019. - 14:42

Sjećate li se Nikole Radulovića, nadarenog košarkaša Cibone koji je, poslije nekoliko sezone lutanja od nemila do nedraga, prije točno 20 godina sletio na Baldekin? Na prvoj kavici koju je sa svojim menadžerom Robertom Jablanom popio na šibenskoj rivi zatekla ga je korisna lekcija iskusnih domaćih košarkaških djelatnika.

– Ti si, Nikola, kao nitko pogodio u odabiru Šibenika kao novoga kluba. Naprijed će te gurnuti šibenska publika, koja ne mari baš za dobre obrambene akcije. Ona obožava igrače poput tebe, koji mogu bljesnuti "tricom", asistencijama i ponekom "bananom". Na šibenskom će parketu tvoja karijera krenuti pravim smjerom – uvjeravali su Nikolu prokušani Šibenčani.

Nadareni trener

Nikola ih je poslušao. Za tren je postao ljubimac šibenske publike, te je Baldekin iskoristio kao idealan trampolin za nastavak karijere, koja je kulminirala ulaskom u talijansku košarkašku reprezentaciju.

Tako, očito, nije minule jeseni razmišljao Šibenčanin Martin Junaković, pa je matični klub još jednom tretirao kao kratku, usputnu stanicu. Ne znamo koliko mu se to osladilo, ali nema dvojbe da je Baldekin profitirao njegovim ranim odlaskom. S Junakovićem (i Poščićem) "građani" su u prvom dijelu sezone ostvarili samo četiri pobjede, a u nastavku (s Milekovićem, Slavicom i Koraćem) dvije više.

Za Junakovićeve "vladavine" Jurićeva momčad ni jednom nije slavila u gostima, dok su se u nastavku sezone Šibenčani triput osladili na strani. Gdje bi "građanima" bio kraj da u prvom dijelu sezone nisu zabilježili dva neugodna domaća poraza (Zabok, Osijek)!? Od suparnika, očigledno slabijih od Splita, kojemu su održali malu lekciju na Baldekinu.

No, unatoč toj propuštenoj prilici, vodstvo i košarkaši Šibenika, te posebice njihov trener Miro Jurić zaslužuju veliki pljesak za ovosezonski učinak.

– Žao mi je što zbog poslovnih obveza ove sezone nisam gledao sve utakmice na Baldekinu. No, sretan sam kao nikad. Zbog nemalog broja domaćih nadarenih igrača, a još više zbog trenera Mira Jurića, s kojim već sada treba potpisati novi dvogodišnji ugovor. Očito je da je nadaren za trenerski posao – rekao nam je šibenski veteran Predrag Šarić Šiši.

Tu je misao samo ponovio njegov sin, šibenska NBA zvijezda Dario, pa je Jurić (polu)ozbiljno reagirao:
– Hvala im na komplimentima, ali jednostavno ne mogu vjerovati da me hvali stariji Šiši. On je, otkad ga znam, grubo realan. Ne hvali previše ni sina, a kamoli druge!

Gradski novac

Utakmica sa Zadrom, makar nesretno izgubljena, dodatno je usmjerila vodu na Jurićev mlin. Više nema dvojbe kako su "građani" stvorili temelje za "pravu" momčad. S nekim od potencijalnih povratnika (Badžim, Radovčić, Gabrić, Širko), pokojim ozbiljnim pojačanjem i neospornim talentima iz kadetske momčadi može se lako stvoriti sastav koji će se približiti društvu Cedevite, Cibone i Zadra.

A klub? Može li aktualno klupsko vodstvo slijediti realne ambicije momčadi!? Teško ako se ne osvježi novim funkcionarima, sposobnima osigurati kunu više. Na potezu je i Grad, koji, kako tvrdi gradonačelnik dr. Željko Burić, u svakom rebalansu proračuna krpa rupe u šibenskom kazalištu. Nije li red da na sličan način, barem upola otvori kesu za "HNK Baldekin"? "Kazalište" gdje predstave svaka dva tjedna privlače više od 800 gledatelja!

18. travanj 2024 18:51