StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Ista meta i odstojanje

29. studenog 2018. - 13:47

Neovisno o nesretnom porazu u Dugopolju - svi se slažu da smo igrali bolje nego što sugerira konačan ishod - ne treba štedjeti komplimente na račun vodstva, trenera i nogometaša Šibenika. Zaslužili su ih jednako zbog konačne bilance od 27 bodova, kao i prikazanog dobrog i zrelog nogometa u završnici prvog dijela prvenstva. No, nisu to i jedine jesenske vrijednosti. Šubićevac je, uz odavno evidentiranog Marka Bulata, na lansirnu rampu stavio još dva nadarena mladca, Nediljka Labrovića i Princea Ampema. Kao moguće uzorke u logičnoj nogometnoj trgovini, bez koje, ruku na srce, Šibenik ne može trajati na nesigurnom hrvatskom nogometnom tlu. Toj konstataciji valja pridodati i dodatno sazrijevanje Martina Vukorepe, Ivana Roce i Luke Celića, koji možda neće nikad poletjeti u europsku orbitu, ali će, nema sumnje, predstavljati provjerene i odane vojnike u, vjerujemo, prvoligaškom Šibeniku.

Očigledne 'infišacije'

Pitam se, međutim, kome i čemu kraj takvih, gotovo impresivnih podataka treba osobno zavaravanje trenera Borimira Perkovića ili njegova tvrdnja "da smo od prvog kola pa sve do Dinama igrali najkvalitetnije i najljepše od svih drugoligaša"!? Tvrdnja, koja je u potpunoj suprotnosti sa statističkim podatkom, što govori da su Šibenčani gotovo 60 posto zimnice osigurali pobjedama u pet završnih susreta (Lučko, Hajduk II, Kustošija, Varaždin, Dinamo II)!? Da ne govorim o dojmu s "nezaboravnih" utakmica (Međimurje, BSK).

Do proljeća se Perković treba izliječiti i od očiglednih "infišacija" da su neki igrači "krucijalnog značenja", a zapravo su, po suvremenim nogometnim kriterijima, vrlo blizu izlaznih vrata. Svojim nas je potezima u Dugopolju (ne)izravno podsjetio na prošlosezonski susret s Novigradom, kad je Šibenik izgubio bodove zbog još veće taktičke gluposti - zadnje vezne igrali su "tempaši" Kukec i Alispahić.

- Ako moj Šibenik zaista želi u Prvu ligu, onda se moramo pomiriti sa činjenicom da manji dio prvotimaca nema što tražiti u višem rangu - grubo je realan veteran Anel Karabeg.

Sve su češće (i logične) šibenske usporedbe sa sezonom kad je Šibenik jesen, također, završio kao lider s pet bodova prednosti. Ista je (prvoligaška) meta, isto odstojanje. Razlika je samo u tome što će za Šibenčanima umjesto Cibalije na proljeće juriti Varaždinci.

Svi pod ugovorom

- Ako već uspoređujete tu jesen s aktualnom, nije baš sve isto. Bitna je razlika da su u ovom trenutku svi igrači pod ugovorom. Da nitko ne može otići bez volje kluba - gađao je kao iskusni alkar u sridu prvi čovjek Šubićevca Joso Bulat.

Preciznije, ne može se dogoditi da klub, kao one kobne zime, napuste najbolji vezni igrači Mario Marina i Toni Španja bez kojih je momčad bila najmanje 20 posto slabija.

- Ako želimo u Prvu ligu, moramo poboljšati infrastrukturu na stadionu. Ta je zadaća možda i važnija od eventualne potrage za pojačanjima - uvjeren je Stipica Protega, i te kako angažiran funkcionar HNK Šibenik.

Na potezu su i navijači. Posjetom kup-utakmici s Hajdukom nemali je broj Šibenčana iskazao ljubav prema nogometu. No, to nije i potvrdio dolaskom na derbi s Varaždinom. Neovisno od toga što je ista karta vrijedila za obje utakmice!

26. travanj 2024 18:24