StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Nije u šoldima sve, ali tribaju

22. studenog 2018. - 14:00

Uvijek su ugodne ljetne ćakule na Jadriji s bivšim šibenskim šefom policije Maćom Lambašom, iskrenim antifašistom, ali i zakletim Šibenčaninom. I bivšim predsjednikom NK Šibenik.

– Kad bi meni kao predsjedniku Pipak (op.a., pokojni tajnik Šubićevca Slobodan Stipandžija) javio kako klub muče financije, ja bih nazvao Općinski komitet SKH, pa bi novci vrlo brzo sjeli na žiroračun NK Šibenik. Iz komiteta bi, naime, nazvali najveće šibenske tvrtke – otkrio nam je Maćo.

Maćo nas je (ne)izravno vratio u sedamdesete godine minulog stoljeća, kad je Šibenik bio gospodarski moćan, a radnička klasa izglasala i poseban doprinos na osobne dohotke, pa je ondašnji SIZ (Samoupravna interesna zajednica) za fizičku kulturu raspolagao s više od četiri milijuna maraka. Danas, neovisno o nemalom buđenju, šibensko gospodarstvo nije ni približno moćno, a nema ni Općinskog komiteta. No, javna je tajna kako ima (političke) volje da se rastući problemi nemalog broja (prvo)ligaša i sporta uopće riješe.

Burić i Dujić

Raduje izjava gradonačelnika Šibenika dr. Željka Burića "kako će u idućem proračunu sport dobiti barem milijun više". Javna je tajna da spomenutu ulogu komiteta pokušava nadomjestiti aktualni predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Nediljko Dujić, koji na svoj način pokušava udobrovoljiti tvrtke da pomognu sve boljim i ambicioznim klubovima.

Minulog smo vikenda zaista guštali u trima vrijednim pobjedama: nogometaša Šibenika, vaterpolista Solarisa i malonogometaša Crnice. Poslije tih uspjeha na Šubićevcu i u (vaterpolskoj) Crnici nemaju kud nego jasno istaknuti svoje ambicije za viši rang.
Valja utišati i kuloarska te nimalo dobronamjerna nagađanja u stilu "nogometaši ne žele u viši rang baš kao i prije tri godine".

– Mi nemamo imperativ ulaska u Prvu ligu. Sami smo ga, međutim, sebi nametnuli dobrim igrama i pobjedama. I ne mislimo tek tako odbaciti ponuđenu priliku – još jednom je sumnjičavcima "kontrirao" prvi čovjek Šubićevca Josip Bulat.

Vrlo odmjereno o (regionalnim) prvoligaškim ambicijama govori i trener Solarisa Joško Kreković:
– Pobjeda nad Radničkim bila je prvi teži ispit u borbi za prvo mjesto. Uvjeren sam da ćemo iduće lakše apsolvirati. I tjelesno, i mentalno.

Već spomenuti Nediljko Dujić nije, očito, ostao indiferentan na zadnje šibenske sportske uspjehe:
– Učinit ćemo sve da se različite donacije klubovima u idućoj godini osjetno podebljaju.

Muke u autobusu

Primanja najboljih šibenskih sportaša jedva prelaze hrvatski prosjek. Na važan susret u Budvu vaterpolisti su putovali sedam i pol sati na dan utakmice. Vratili nas u dane kad je aktualni izbornik Ivica Tucak, kao trener Solarisa, bio i klupski vozač.

Putovanje u Zagreb na dan utakmice postala je već navika košarkašima Šibenika. A kad već spominjemo Baldekin, ne bi bilo loše da još jednom podsjetimo na doba Maće Lambaše. Na sezonu kad je Šubićevac imao silnih problema sa stoperima jer je Ivan Ninić bio u JNA, a Žarko Tomić (op.a., otac trenera Gorana) ozbiljno ozlijeđen. Zagreb nam je predložio stopersko rješenje za tri i pol milijuna dinara, a Šibenik nudio pola milijuna manje, pa se tog igrača nije angažiralo. U finišu sezone bili smo spremni dati i 10 milijuna dinara za drugoligaški opstanak, ali je bilo (pre)kasno. Osam smo godina potom tavorili u nižem rangu.

Ne bi bilo dobro da se nešto slično dogodi Baldekinu, odakle uporno stiže negativni (turski) odgovor "da nema novaca za još jednog centra", koji bi, uzgred rečeno, u drugom dijelu sezone koštao nešto više od 70 tisuća kuna.

23. travanj 2024 14:52