StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Duje je bilički Car

30. srpnja 2018. - 11:00

Ne tako davno dobio sam SMS poruku od sjajnog biličkog klapskog pjevača Tomislava Slavice, koji je već godinama "na privremenom radu" u vodičkim "Bunarima", a kojemu se otela emotivna i lokalpatriotska misao.

– Mi smo Biličani razbacani u 13 zaseoka, pa nemamo centar mista. Naš je centar šibenska Poljana. Šibenik i Bilice su dva mista, a jedno srce – poručio mi je Tome.

Ta me poruka silno pritiskala prije dočeka srebrnog Biličanina Duje Ćalete Cara, te prosto nametala pitanje: Zašto organiziramo dva dočeka za jedinog šibenskog "vatrenog"!?

Ni od koga nisam dobio precizan odgovor. Samo je načelnik općine Bilice Josip Ćaleta Car bio nešto slobodniji: Nisam bio jedini, koji je bio za jedinstven doček.

Požutjele novine govore da je nogomet u Bilicama, neovisno od toga što tamo ne postoji (travnato) igralište odavno pustio korijene, da kraj Prukljana odavno postoji inkubator kojim se hrani Šubićevac.

Predigru famoznoj kvalifikacijskoj utakmici Šibenik – Varteks (7:0) prije 60 godina odigrali su vodički Prvoborac i odavno utihli bilički BSK. U prvom uspjehu šibenskih juniora, koji su osvojili treće mjesto u bivšoj državi, ozbiljno je participirao centarhalf Marinko Mikulandra, koji je karijeru kasnije napravio u dubrovačkom GOŠK-u, a koji je kao predsjednik dubrovačkog "Orsana" neizbježan gost na Šibenskoj jedriličarskoj regati početkom prosinca.

Dres prvotimca Šibenika okusio je i Mihovil Mikulandra Mijo, koji je dio generacije Nadoveze, Aralice

U novije vrijeme Bilice su šibenskom (prvo)ligašu dale dva sjajna vratara. Zorana Slavicu Lava, reprezentativca Hrvatske, i Hrvoja Slavicu Lavića, žestokog Funcuta. Pamtimo i sezonu, kad je blistao i treći Slavica, Miro, kao najbolji klupski strijelac Šibenika.

Po majci, rođenoj Ćaleta Car, iz Bilica je i bivši reprezentativac Hrvatske te prvotimac Šibenika i Hajduka Dean Računica.

Svi nabrojeni, dakako, neće se naljutiti, ako kažem da ih je nadmašio srebrni Duje Ćaleta Car. Drugi najskuplji obrambeni igrač u povijesti hrvatskog nogometa.

– Htio bih istaknuti dvije, po meni bitne stvari. Naš Duje je "klasičan" primjer sportaša, koji je uspio ne samo talentom, već i odricanjem. Nebrojeno puta žurio je pješke iz Bilica na trening na Šubićevac. Mi smo Biličani gotovo izuzetak u hrvatskoj navijačkoj praksi. Jednako navijamo za Šibenik i Hajduk – potencirao je načelnik općine Bilice Josip Ćaleta Car.

U sjajnom dočeku mladog reprezentativca na svoje je došao i, kako kaže Duje, njegov najdraži trener Mile Petković. Zadovoljno se smiješio i nogometni veteran Goran Pauk Pajo, koji je bio i predsjednik HNK Šibenik, kad je nadareni stoper debitirao na Šubićevcu.

U općem slavlju nije izostala ni šibenska navada da sve poprate ironijom i cinizmom.
– Zašto nitko ne spominje Zdravka Mamića!? On je ubrzao Dujin razvoj, kad je administrativnim putem izbacio Šibenika iz Druge lige, pa je nadareni nogometaš bez ispisnice mogao u Europu – oglasio se jedan od najstarijih šibenskih sportskih djelatnika.

23. travanj 2024 09:15