StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Samo da se ne raspadnu

10. svibnja 2018. - 15:48

Više nego častan bio je oproštaj košarkaša Šibenika od ovosezonske prvoligaške utrke. Ako izuzmemo ne baš shvatljivu "crnu rupu" u prvoj utakmici na Gripama, "građani" su odigrali dva atraktivna, muška i neizvjesna dvoboja sa splitskim susjedima. S posebno vrijednim saznanjem da je domaća, mlada petorka (Radovčić, Šarić, Nakić, Paić, Gabrić) zapravo i najbolji šibenski kvintet.

Nije to podcjenjivanje vrijednih momaka kao što su Pandurić, Mileković i Vitali ili zanemarivanje učinka kapetana Domagoja Bašića. Mladi je šibenski kvintet, jednostavno rečeno, razlog više što sezonu, koja je na Baldekinu dočekana sa strepnjom, završavamo u ružičastim košarkaškim snovima.


'Gonič robova'


Dakako da je, osim momčadi, za uspješan ovosezonski učinak najzaslužniji tercet Egemen (predsjednik) – Anzulović (trener) – Vukičević (sportski direktor). Tercet što će se, po neslužbenim najavama, vrlo skoro raspasti. A to bi, radi toliko potrebne politike kontinuiteta, trebalo spriječiti. Na parketu i u klupskoj kancelariji.

Najglasnije su (kuloarske) priče o odlasku trenera Vladimira Anzulovića na splitske Gripe. Priče koje su već dobile "pristojan" odjek u Slobodnoj Dalmaciji. Bit će to vjerojatni rastanak s trenerom koji je već spomenutoj skupini nadarenih šibenskih mladića mliječne zube zamijenio opasnim očnjacima košarkaških ratnika. Kao "gonič robova" na treninzima, te silni motivator na utakmicama, teško zamjenjiv u nekim bitnim aspektima košarkaškog rada. Zato i zbog već potenciranoga kontinuiteta i te kako ima smisla najava da bi Zulu mogao naslijediti njegov prvi pomoćnik Miro Jurić. Bivši reprezentativac i nadareni stručnjak koji odavno pokazuje znakove ljudskog i trenerskog sazrijevanja.

Ni jednog trenutka simpatični turski "funcut" Bashar Egemen nije htio izbrisati famozno "v.d." uz funkciju predsjednika GKK Šibenik. Kao očiti znak da svoju dužnost smatra u cijelosti privremenom, te još očitije saznanje kako turska Dogus grupa, koja je silno podmetnula leđa u minulim sezonama Baldekina, drži da Grad Šibenik (i šibenske tvrtke) i kadrovski, i financijski trebaju preuzeti veću odgovornost za klub.


Očevi i djeca


Bashar bi, navodno, rado prepustio predsjedničku ulogu jednom od najvećih šibenskih košarkaških zanesenjaka, pravniku Josipu Klisoviću. No, takav kadrovski potez, zbog zahlađenih međusobnih odnosa, može dovesti do odlaska sportskog direktora Filipa Vukičevića. A tri odlaska s ključnih klupskih funkcija bilo bi, ipak, previše. Mudrija bi bila pomirba Josipa i Filipa.
I tako polako dolazimo do najosjetljivije teme, mogućih odlazaka mladih, nadarenih igrača s Baldekina.

– Na Baldekinu se radi zaista dobro. Stoga, mi nemamo potrebe posezati za igračima koji nisu još dosegnuli svoju igračku zrelost. Njihov ostanak u Šibeniku iduće sezone je ne samo u interesu Baldekina i hrvatske košarke, nego i tih nadarenih mladića – kazivao je šibenskim novinarima Matej Mamić, sportski direktor Cedevite.

Malo se toga može dodati Mamićevoj mudrosti, no živimo u vremenu kad nadareni mladići donose brzoplete odluke. Da ne govorimo o roditeljima! Očevi i djeca su "vječna" tema hrvatskog sporta. Ne samo šibenske košarke.

18. travanj 2024 14:03