StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Smetnje na vezi Baldekina i Crnice

26. travnja 2018. - 14:57

Zašto se vodstva GKK Šibenik i VK Solaris nisu potrudila uskladiti termine odigravanja svojih utakmica, jer istinski sportski gurmani nisu mogli gledati i gostovanje atraktivnih košarkaša Cedevite i dvoboj s višestrukim vaterpolskim europskim prvakom Jugom!? To je pitanje dominiralo na tribinama zimskog bazena u Crnici među fetivim Šibenčanima. Odmah smo ga i osobno poduprli. Dočekao sam, međutim, šibensku zadjevicu "vječnog" Mile Nakića u stilu:
– A što bi ti, Mikula, tija siditi na dvi katrige!?


Nekad je bilo bolje


Da Nakić nije mislio do kraja ozbiljno, govori ne samo podatak kako je on ne samo jedan od rijetkih (vaterpolskih) izbornika koji je vodio četiri reprezentacije (Jugoslavija, Grčka, Slovačka, Iran), već da je na svom bogatom sportskom putu bio "debelo" vezan uz košarku. Pamtimo ga kao prvotimca Lokomotive (čitaj: Cibone) i trenera šibenskih košarkaša. Da ne govorimo o danima kad je vjerno pratio sportski put njegova sina Franka, koji je ostvario zavidnu internacionalnu košarkašku karijeru.

O neraskidivoj vezi šibenskih sportskih klubova u prošlosti, govori i podatak da je vaterpolski reprezentativac Siniša Belamarić bio rukometaš (utihlog) Metalca, ali i prvi Šibenčanin koji je imao pravilan košarkaški skok-šut!

U šibenskim (sportskim) glavama teško je izbrisiva slika kad je beogradski košarkaški vragolan Zoran Slavnić Moka za svoje "vladavine" na Baldekinu, u time-outu vaterpolskog derbija Solaris – POŠK, obasuo savjetima kolegu Grgu Renju te izmamio simpatije više od dvije tisuće nazočnih gledatelja.

– Poslije svake prvoligaške utakmice trener Vlado Đurović ušao bi u svlačionicu s jasnom porukom: "Sutra se vidimo na nogometnoj utakmici na Šubićevcu. Moramo dati svoj doprinos boljoj sportskoj atmosferi u gradu" – sjeća se legendarni tajnik KK Šibenka Joško Šupe.


(Pre)skupo osiguranje


Spomenuti više nego simpatični sportski relikti su, dakako, u potpunoj suprotnosti sa "smetnjama na vezi" Baldekina i Crnice kod termina odigravanja susreta s Jugom i Cedevitom. Ne vjerujem da je ta neusklađenost jedini razlog, ali je utakmica s Dubrovčanima bila najslabije posjećena među posljednjim šibenskim vaterpolskim susretima. Europskog prvaka pratilo je dvostruko manje gledatelja nego Zadrane ili Novosađane!

I na Baldekinu je bilo manje navijača nego što je uobičajeno, kad gostuje jak suparnik. Zašto!? Tim pitanjem je malo tko bio okupiran, ali je indikativna žalopojka sportskog direktora Filipa Vukičevića:

– Mi smo za osiguranje utakmice Šibenik – Zadar platili gotovo 30 tisuća kuna, što je osjetno premašilo prihod susreta. Zato se nimalo zadovoljan pitam koja je svrha tih navijačkih nadmetanja, ima li sve skupa smisla!?

Slično je reagirao i Ivica Kostanić, načelnik Policijske uprave šibensko-kninske, poslije nemilih inicidenata prije spomenute utakmice.

– Sport bi trebao promicati veselje, zdravlje i fair-play, a zadnji ga događaji sve više pretvaraju u gladijatorsku arenu... Gradonačelnik Željko Burić i ja spremni smo Funcute pozvati na dijalog. Kao jedno od rješenja. Inzistirati na prevenciji – kazivao je Kostanić.

Saslušali smo ga s dvojbom: je li sve već otišlo predaleko!?

20. travanj 2024 10:32