StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Šibenski 'bal' na vodi

14. travnja 2018. - 14:02

Poznati šibenski liječnik Branko Ofner nije baš lud za sportom, ali mi je svejedno uspio kazati:
– Volim napraviti đir do Banja, s uvjerenjem kako šibenska mladost ima gotovo idealne uvjete za bavljenjem sportovima na vodi.

Ofner me automatski podsjetio na pokojnog Mladena Radića, predsjednika Općinske konferencije SSRNH, koji je silno zagovarao "vodenu orijentaciju" u šibenskom sportu. U tom smislu "inficirao" je toliko šibensku političku vrhušku da se gradonačelnik ing. Vinko Guberina u jednom trenutku zapitao: "Ima li smisla da košarkaši uđu u Prvu ligu kad to nije u skladu s našom orijentacijom!?"


Plivači i vaterpolisti


A šibenski natjecatelji u sportovima na vodi postižu u zadnje vrijeme sve bolje rezultate. Zar nije vrijedan spomena podatak da su se u sastavu hrvatske plivačke reprezentacije na četveroboju susjednih država u Beogradu našli Šibenčani Robert Vukičević i Jerko Čaleta, te Šibenke Bruna Lokas i Marija Kardum!
– Samo stjecajem okolnosti izostale su bolesna Ana Burazer i sjajna Lucija Jurković, koja je na studiju u Americi – sa zadovoljstvom dodaje trener PK Šibenik Marijan Tepić.

Nizom uspjeha vaterpolisti Solarisa vratili su zanimanje za dobru, staru Crnicu. Povremeni reprezentativac Andrija Vlahović predvodi zaista perspektivnu momčad, a u neskrivenim planovima plasmana u Prvu regionalnu ligu vidno mjesto ima želja za povratkom dijela izgubljenih sinova. U kapicama drugih hrvatskih prvoligaša bori se cijela šibenska momčad (Šparada, Bašić, Erak, Goreta, Marelja...).
– Naš je naglasak na radu s mladima, a u tome nam i te kako pomaže bivši izbornik, Splićanin Neven Kovačević – objašnjava predsjednik Solarisa Tomislav Perak.

Na nedavnoj regati za Kup Dalmacije u Zatonu šibenski veslački radnici nisu samo blistali od zadovoljstva zbog sedam osvojenih prvih mjesta. Jednako su guštali u komplimentima Jure Gamulina, predsjednika VS-a Dalmacije, glede organizacije natjecanja i uređenja staze u Zatonu. Staze koja je prije 39 godina otvorena i kao zalog za razvoj sportskog turizma, temeljenog na zimskim pripremama europskih veslača na ušću Krke.


Jedriličari i regate


O zajedničkom hodu sportskih i turističkih djelatnika još intenzivnije razmišljaju u šibenskom jedriličarskom klubu Val. Nemalom broju domaćih regata (Šibenska za sv. Nikolu, Zlarinska regata, vodička regata "Jabuka"...) jedriličarski zanesenjaci su u suradnji s turističkim djelatnicima dodali nekoliko regata svjetskog ili europskog značenja. Više od 150 ljudi iz 18 zemalja plaćalo je početkom ovog tjedna boravišnu pristojbu u Rogoznici, gdje se, zahvaljujući gostoprimstvu marine Frapa, održavalo Europsko prvenstvo za modele do jednog metra.

– Hotel u Mandalini je bukiran istog trena kad je objavljeno da će se u svibnju jedna od regata Svjetskog kupa održati u Šibeniku. Rezervirano je i sve oko hotela – potencirao je suradnju šibenskih jedriličara i turske Dogus grupe šibenski regatni majstor Denis Marinov Bili najavljujući veliku jedriličarsku "predstavu" koja će se organizirati u svibnju.

A da nije u šoldima sve, govori i podatak kako su u Valu stasala dva nadarena jedriličara – Marko Smolić i Roko Copić. Sumnja li itko više u šibensku "vodenu" orijentaciju?

25. travanj 2024 07:51