StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Dobrodošao Tome Gabrić

8. veljače 2018. - 12:29

Ako je dramatična utakmica sa Zabokom bila tek blaga opomena, onda je poraz sa Škrljevom, nema sumnje, ozbiljno upozorenje da je igra košarkaša Šibenika u blagoj silaznoj putanji u odnosu na prvi dio prvoligaške utrke. U tom je problemu puno jasnija dijagnoza nego terapija. Šibenčani su popustili u obrani ili bitnom segmentu košarkaške igre, koji ih je silno krasio na početku sezone.
- Dobre igre i rezultati u prvih deset kola plod su, prije svega, sjajnog obrambenog koncepta trenera Vladimira Anzulovića - glasno i jasno tvrdi Josip Klisović, jedan od trenera, koji su promovirali aktualni mladi val na Baldekinu.


Drniški internacionalac


A Zula ne bježi od Klisovićeve tvrdnje. Poslije Zaboka je bez sustezanja kazao "kako su uzrok nešto slabijoj igri propusti u obrani". TV prijenos utakmice sa Škrljevom samo je dodatno obrazložio tu Anzulovićevu tvrdnju. Šibenčani su "popili" previše lakih, dalekometnih pogodaka, te nedopustivo velik broj koševa iz "odbijanaca". Točnije, domaćin im je nerijetko šutirao dvaput u jednom napadu.

Jačanje taktičke (i disciplinske) budnosti u obrani nameće se, stoga, kao primarna zadaća stručnog stožera. No, ne mogu se svi problemi riješiti isključivo radom.
- Mi smo vjerovali u bolji rezultat protiv Cedevite u Zagrebu, ali su nas pritisnuli golom tjelesnom snagom, u čemu domaćinu, jednostavno, nismo mogli parirati - priznao je kapetan Domagoj Bašić poslije visokog poraza u Zagrebu.

Javna je tajna da Baldekin ima mogućnost ublažavanja spomenutog problema. U tom smislu otvoren je i trener Anzulović.
- S nama već tjednima vježba drniški internacionalac Tomislav Gabrić, igrač kakav nam točno treba. Iznenadio me ne samo snagom pod obručima, već i svoji visokim sportskim ponašanjem. Tomo je, ukratko, pozitivac. No, konačnu odluku o njegovu angažiranju donijet će klupsko vodstvo i sportski direktor Filip Vukičević - poslao je Zula jasnu poruku u "Šibenskom kompasu" Radio Šibenika.


Momci iz susjedstva


Nije samo Gabrić dobro došao zbog svoje sjajne tjelesne komponente. Njegov dolazak bi trebao značiti i nužno okretanje Baldekina momcima iz susjedstva. Nekad su iz susjednih mjesta stizali košarkaški talenti: Kulušić (Murter), Stipaničev (Tribunj), Paić (Skradin)… Ta formula nije bila primjenljiva samo na Knin. Osamdesetih godina minulog stoljeća beogradski su košarkaši rado stizali na Baldekin, a nadareni kninski mladci (Mrđen, Šeša, Vučenić, Berić…) još radije "iz svojih razloga" u Beograd umjesto u Šibenik.

Ove sezone smo na šibenskom parketu kao Gabrićevu drnišku prethodnicu registrirali nadarenog kadeta Pleadina. Ne samo iz županijskih, već i "golih" košarkaških razloga. Bivši igrač DOŠK-a je jedan od načina da se popuni nemali generacijski jaz na Baldekinu.

Ako smo uporni u pohvalama na račun rada s mlađim šibenskim kategorijama, zašto ne priznati i ne baš ugodan podatak kako se mladci GKK Šibenik nisu uspjeli plasirati u Prvu kadetsku ligu. Među 10 klubova, gdje se ugurao i posve zaboravljeni Dubrovnik.

19. travanj 2024 03:00