StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Mogu li se otvoriti 'Vidovićeve slavine'?

26. listopada 2017. - 21:41

Pozitivnim rezultatskim šokom košarkaši Šibenika produbili su (kvalitetni) jaz s Jazinama. Kako je Anzulovićeva bojna sjajnom obranom ostavila domaćina na svega 36 bodova, odmah se rodila i šibenska zajebancija u stilu "Je li zadarski trener Plantak uopće bio u dvorani!?". No, zajebanciju je na grubo realan način prekinuo zadarski Šibenčanin Ante.

 

- Znate li da su Jazine od Grada Zadra dobile ove godine milijun i pol kuna!? Da ne govorimo o tome kako košarkaši Zadra dobiju od svoga grada pet milijuna kuna. To je službeni podatak, neslužbeno je barem koji milijun više – poentirao je Ante.

Usporedbe su za šibenske košarkaške djelatnike i navijače bile više nego bolne. Jazine su, makar su još proljetos bili drugoligaš, iz svoga gradskog proračuna dobile pet puta više sredstava nego što je na početku godine "odrezano" košarkašima Šibenika!? Službena gradska dotacija košarkašima Zadra je za 1,2 milijuna kuna veća nego ukupna sredstva, dodijeljena svim šibenskim klubovima!

Bilo bi, međutim, pogrešno sve to protumačiti nerazumijevanjem šibenskoga gradonačelnika dr. Željka Burića za potrebe šibenskog sporta. Naprotiv, dobra volja šibenskog poteštata zapinje na ukupnom gradskom proračunu, koji jedva prelazi 200 milijuna kuna, a koji je silno napregnut komunalnim, kulturnim i inim potrebama.

– U pripremi novoga gradskog proračuna imali smo niz sastanaka s dr. Burićem i u pravilu naišli na njegovu dobru volju da se pomogne sportu. Kao djelatnosti, koja okuplja mlade, ali i koja, sudeći po zadnjim uspjesima momčadi i pojedinaca, dostojno predstavlja Šibenik u Hrvatskoj i svijetu. No, najveći mogući pomak je povećanje izravnog davanja klubovima za milijun kuna. Time bi posebno profitirali muška košarka, nogomet i vaterpolo, koji su, uz veslački klub "Krka", označeni sportskim prioritetima – informirao nas je Joško Jurić, predsjednik Šibenskog saveza sportova.

 

Informacija je za šibenske (ne)prilike ohrabrujuća, ali ostaje pitanje kako bez najavljenih sredstava dočekati Novu godinu!? Na Baldekinu i Šubićevcu. Neslužbeno, predstavnici turske Dogus grupe su ovosezonski košarkaški dug proglasili svojim grijehom i obvezom, te pozdravili Burićevu formulu "1 plus 1", po kojoj bi Grad Šibenik i Turci osigurali dva milijuna kuna za iduću godinu.

Je li tek pusta želja da se među sponzore Baldekina vrati NP Krka, čije je slavine za košarkaše, po osobnom priznanju, zatvorio saborski zastupnik Franko Vidović, nezadovoljan činjenicom da je s funkcije sportskog direktora smijenjen njegov prijatelj Zoran Kalpić!? U tijeku je i Burićeva inicijativa da gradske tvrtke potpišu sporazum o dodatnom izdvajanju za sport. Sve zvuči ohrabrujuće u iščekivanju boljih proračunskih (čitaj: gospodarskih dana).

Ovog vikenda na Šubićevac stiže Solin. S informacijom, koja je zabrinjavajuća kao ona iz Jazina. Svojim nogometašima Grad Solin osigurava godišnje dva milijuna kuna ili dvostruko više od svote, koju od Grada dobiva bivši prvoligaš Šibenik, koji je minulih dana, zbog besparice, jedva izbjegao štrajk nezadovoljnih igrača.

25. travanj 2024 02:28